Svijet     | 23.09.2018. 10:38 |

Rouhani: Arapaski plaćenici stoje iza napada u Ahvazu

FENA Internet

TEHERAN, 23. septembra (FENA) - Predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani optužio je u nedjelju, ne imenujući ih, arapske separatiste da stoje iza napada koji je stajao života najmanje 29 osoba u Ahvazu, na jugozapadu Irana.

-Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu grupu i njihove pomagače - kazao je on na državnoj televiziji prije polijetanja za New York, gdje bi trebao učestvovati na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Tokom rata između Iraka i Irana (1980-88), "oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali su agresore i počinili zločine", dodao je Rouhani.

-Dok je Saddam Hussein bio živ, bili su njegovi plaćenici. Potom su promijenili gospodara i jedna od zemalja na južnoj obali Zaljeva, podržala ih je - dodao je iranski predsjednik, ne imenujući nijednu zemlju.

-Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD. Amerikanci ih ohrabruju - dodao je Rouhani, prenosi Al Jazeera Balkans.

Reuters navodi da je napad na vojnoj paradi bio jedan od najgorih ikada izvršenih na Revolucionarnu gardu i pojačat će napetosti između Irana i njegovog regionalnog rivala Saudijske Arabije.

-Odgovor Irana se sprema u okvirima zakona i naših nacionalnih interesa - poručio je Rouhani i dodao da će SAD zažaliti zbog svoje "agresivnosti".

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Ahvazu, ali iranske vlasti to ne uzimaju za ozbiljno.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tokom noći da je u subotu sazvalo diplomate iz Danske, Velike Britanije i Holandije u Teheran kako bi im prenijelo "oštre proteste Irana zbog činjenice da njihove zemlje sklanjaju neke pripadnike terorističke grupe koja je izvela napad" u Ahvazu.

Državna televizija je za napad u subotu okrivila "elemente takfirija", što je aluzija na sunitske pripadnike.

Ahvaz je centar pokrajine Kuzestan, u kojoj je u prošlosti bilo demonstracija iranske arapske manjine.

Neimenovani dužnosnik Revolucionarne garde rekao je da su za napad odgovorni "arapski nacionalisti, koje podržava Saudijska Arabija".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu