Bosna i Hercegovina     | 23.09.2018. 12:55 |

Predstavljanje projekta GFC-a ukupne vrijednosti 125 miliona dolara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Zeleni klimatski fond (GFC) će po prvi put za Bosnu i Hercegovinu osigurati sredstva od 19.5 miliona dolara, kako bi bile ublažene posljedice klimatskih promjena.

Ta sredstva će biti iskorištena kroz dva projekta - "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom ugljika" i "Unapređenje procesa prilagođavanja na klimatske promjene u klimatski osjetlјivim sektorima" (NAP), koji će biti predstavljeni predstavnicima državnih, entitetskih, kantonalnih i općinskih vlasti sutra u Sarajevu.

Ukupna vrijednost projekata uz sufinansiranje bh. institucija je 125 miliona dolara, a implementirat će ih Razvojni program UN-a (UNDP) u partnerstvu s domaćim institucijama.

Predstavljanju projekata će prisustvovati zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koja je kontakt uime BiH za Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama i Zeleni klimatski fond, najavljeno je iz UNDP-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvještaj UNDP-a o ljudskom razvoju - BiH u kategoriji zemalja sa visokim razvojem

U Varešu otvoren Kreativni centar za mlade i nevladine organizacije

Novi video serijal UNDP-a 'O klimatskim akcijama'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom