Bosna i Hercegovina     | 23.09.2018. 13:28 |

U Banjoj Luci stručno-naučni skup 'Psihijatrski dani'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. septembra (FENA) – Sve više somatskih oboljenja imaju komorbidna psihijatrijska oboljenja, naročito iz grupe anksioznih i poremećaja raspoloženja, te je i broj osoba sa hroničnim nezaraznim bolestima koji razvijaju psihijatrijske bolesti iz godine u godinu u porastu – rečeno je na međunarodnom stručno-naučnom skupu "XVI Psihijatrijski dani u BiH“, koji su u protekla dva dana održani u Banjoj Luci.

Glavna tema konferencije, koja je okupila psihijatre i ostale mentalno-zdravstvene profesionalce, bio je "Komorbiditet u psihijatriji i psihijatrijski komorbiditet u medicini".

Psihijatrijski poremećaji se često udružuju, ali i komplikuju međusobnim komorbiditetom.

- Komorbiditet ima izuzetno veliki značaj u svakoj oblasti medicine, jer prisustvo nekoliko poremećaja kod iste osobe otežava dijagnostički proces, liječenje i veće su komplikacije – rekla je novinarima Marija Burgić-Radmanović, predsjednica Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini. 

Eksperti su tokom trajanja ove konferencije predstavili aktuelnosti u oblasti psihijatrijskih komorbiditeta, kao i modele koji bi mogli voditi ka prevenciji njihovog pojavljivanja ili, u slučaju kada se razviju, njihovom ranom otkrivanju i ranim intervencijama.

Alma Džubur-Kulenović, neuropsihijatrica iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je dodala da je ovo jedan u nizu uspješnih skupova Udruženja psihijatara u BiH.

-Od osnivanja su imali četiri velika kongresa s međunarodnim učešćem i svake godine organizujemo tematske psihijatrijske dane - istakla je Džubur-Kulenović navodeći da su članovi evropskog i svjetskog udruženja.  

Na ovoj međunarodnoj konferenciji učestvovali su eminentni stručnjaci iz zemlje, regiona i Evrope.

Među predavačima je bila i predsjednica Evropske psihijatrijske asocijacije, profesorica Silvana Galderisi iz Italije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'