Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 10:50 |

Na izmaku ljeta najviši vrh Vlašića pohodilo 46 sarajevskih planinara

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Posljednjeg dana ljeta i u susret jeseni, 46 planinara iz Sarajeva su, u organizaciji HPD Bjelašnica, pohodili najviši vrh Vlašića, Paljenik na 1933 metra nadmorske visine, a na kojem je u bivšoj Jugoslaviji izgrađena jedan od najznačajnijih radio-relejnih sistema.

Ugodno ljetno-jesenje vrijeme, s malo vjetra koji je davao svježinu,  sunce i  oblaci, ali bez kapi kiše, bili su za uspon sa Galice do vrha Vlašića idealni uslovi za pješačenje.

Uživali su učesnici pohoda,  predvođeni Elzom Babić i Anom Dlouhi, u prekrasnim prostranstvima Vlašićkog platoa,  vidokrugu koji  je povremeno ukrašen maglom djelovao još magičnije. Prostrani pašnjaci, tišina koja s 'čuje' i odmara u bijegu iz urbane vreve, šarenilo darova prirode u jesenjem ozračju pružili su istinsko uživanje tokom trosatnog hodanja.

S razlogom planinari  rado pohode Vlašić, jer kako kažu oni koji su u subotu bili po ko zna koji put  na  najvišem vrhu te planine, krajolik, širina i prostranstvo vlašićkih predjela su ljepota u kojoj se svaki put i iznova uživa. Da je tako potvrđuje i broj učesnika izleta, koji odavno nije bio tako masovan. Među  46 učesnika  bili su planinari i planinarke svih generacija, od osnovaca do onih koji su u trećoj životnoj dobi.  

Odmor, u povratku, u planinarskom domu na Devečanima, i onda na Galici, odakle se i krenulo na Paljenik zaokružili su  uživanje u  vlašićkoj prirodi i s velikom dozom zadovoljstva dolazak u Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Komšić na Vlašiću: Nemojte da strahujemo i djeci ostavimo neriješene stvari

Pezer: Trenirao sam po čitavom svijetu, ali na Vlašiću su uvjeti najbolji (VIDEO)

Na Vlašiću se ovoga ljeta pripremaju vrhunski sportaši iz raznih krajeva svijeta

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli