Svijet     | 24.09.2018. 10:19 |

Hiljade osoba na sahrani žrtava napada u Ahvazu

FENA Internet

AHVAZ, 24. septembra (FENA) - Hiljade osoba okupile su se u ponedjeljak ujutro u Ahvazu na pogrebu žrtvama napada izvedena u subotu u tom gradu na jugozapadu Irana.

Po najnovijim podacima lokalnih vlasti, 24 osobe, među kojima 12 pripadnika Revolucionarne garde, poginule su u subotu kad je otvorena vatra na vojni mimohod i masu gledatelja. U napadu je ranjeno 60 osoba.

Vlasti su navele da  su četvorica napadača ubijena. 

Ožalošćeni su se okupili pred džamijom Sarolah, u centru Ahvaza, u prisustvu ministra obavještajnih službi Mahmuda Alavija. 

Pogreb je organiziran za 12 žrtava, prenosi iranska  državna televizija. 

Vlasti Irana nisu navele identitet ubijenih osoba u napadu u subotu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u nedjelju je odbacio  optužbe Teherana da Washington i njegovi saveznici moraju biti odgovorni za smrtonosni napad na učesnike vojne parade u Iranu.

Nakon terorističkog napada na vojnu paradu u Iranu, jugozapadnom gradu Ahvazu u subotu, iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei izjavio je kako je napad "produžetak djelovanja  saveznika SAD-a u regiji u namjeri da  stvore nesigurnost u Iranu".

Iranski predsjednik Hassan Rouhani i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif također su uputili primjedbe  Sjedinjenim Državama, optužujući ih za izazivanje napada koji je ubio najmanje 25 i ozlijedio još 60.

"Kada imate kod kuće sigurnosni incident, okrivljavanje drugih je ogromna pogreška", rekao je Pompeo u intervjuu za Fox News u nedjelju.

Odgovarajući na Zarifov tweet, koji je obećao da djeluje "brzo i odlučno u odbrani iranskih života",  Pompeo je napisao: "Želim da se Zarif usredotoči na čuvanje vlastitog naroda, a ne na izazivanje nesigurnosti širom svijeta".

U subotu ujutro četvorica naoružanih muškaraca odjevenih u uniformu iranskih oružanih revolucionarnih snaga (IRGC) napali su vojnu paradu u Ahvazu, glavnom gradu provincije Khuzestan, koja je obilježavala godišnjicu rata između Irana i Iraka od 1980. do 1988. godine.

Al-Ahvazieh, iranska grupa preuzela je odgovornost za teroristički napad. Iran  smatra Al-Ahvazieh kao separatističku i terorističku grupu koju podržava Saudijska Arabija, njezin suparnik u sunitskoj većini.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo