Kultura     | 24.09.2018. 12:30 |

Propitivanje pogleda na svijet kroz dokumentaristički teatar na MESS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - U okviru ovogodišnjeg 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS među predstavama koje dolaze iz 17 zemalja posebno mjesto će naći predstave koje tretiraju historiju kroz dokumentarizam i koje na teatarski način istražuju i propituju pogled na svijet u odnosu na iskustva i sjećanje, a to su "Bagdad", "Besmrtnost" i "Palmira".

"Bagdad" je komad dokumentarističkog teatra o dječacima koji love leptire i ljudima koji ubijaju. Chris Keulemans i Enkidu Khaled, koji potpisuju koncept i režiju, ujedno su i glumci koji dijele mjesto rođenja, Bagdad. Prošle godine obojica su se tamo vratili prvi put. U ovoj izvedbi dokumentarističkog teatra, oni razmjenjuju prizore i iskustva - automobili u plamenu i pucnjava u haosu iz 2005. godine, ali također i Bagdad iz davno proteklih dana - miran grad s palmama i parkovima.

Theaterkrant o njihovoj predstavi je napisao: "Napeta predstava o tužnoj historiji jednog velikog grada", a festivalska publika će je moći pogledati 2. oktobra u Kamernom teatru 55.

Iranska produkcija Experiment Theater Group stiže na festival sa predstavom "Besmrtnost" čiju režiju potpisuje Nima Dehghan, a na programu je 4. oktobra u Pozorištu mladih Sarajevo. To je priča o čovjeku koji je umoran od svog običnog životnog stila i svoje domovine prepune rata. On sanja o putovanju. Potom emigrira u svoju zemlju snova. Ali, on se suočava s određenim preprekama na svom putu prema tamo.

Drevni grad Palmira bio je jedan od najbolje očuvanih na svijetu sve do 2015. godine, kada je ISIS preuzeo kontrolu nad gradom, uništio njegove hramove, opljačkao njegove grobnice, te iskoristio njegov amfiteatar kako bi izvodio pogubljenja. Palmira je performans istraživanja osvete, politika uništenja i onoga što smatramo varvarskim. Performans koji poziva ljude da se povuku korak unazad od vijesti, koji promatra ono što se nalazi ispod i iznad civilizacije.

- "Duo koji je stvorio Eurohouse pravi preokret sa komičnog na tragično u genijalnom djelu koje se bavi Sirijom i raspadom odnosa", napisala je Lyn Gardner za The Guardian o predstavi koja je na programu 58. Festivala MESS 3. oktobra u SARTR-u, dok je druga izvedba zakazana za 4. oktobar.

Autori i glavni akteri predstave su Bertrand Lesca i Nasi Voutsas, saopćeno je iz MESS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Gradimiru Gojeru dodijeljen Zlatni lovorov vijenac kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS

Gojeru dodijeljen 'Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra'

Večeras na MESS-u ‘Djeca’ beogradskog Narodnog pozorišta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo