Kultura     | 24.09.2018. 12:43 |

Mađarski Pecsi Balett s nestrpljenjem čeka večerašnju izvedbu 'Carmen'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će, u okviru Balet Festa Sarajevo, mađarski Pecsi Ballet odigrati baletnu predstavu Georges Bizeta "Carmen".  

Direktorica Balet Pecsi Teodora Uhrik, umjetnički direktor i koreograf Balazs Vincze, solistica Katalin Ujvari i solist Marton Szabo sarajevskoj će publici, ljubiteljima baleta, večeras predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu predstavu "Carmen" koja govori o muško-ženskim odnosima.

Na konferenciji za medije direktorica Uhrik izrazila je zadovoljstvo što je opet u Sarajevu, a kaže da imaju što i pokazati. Igrači su sjajni, školovani u klasičnom baletu, ali imaju i glumačkog iskustva i talenta, što ih čini jedinstvenim.

Za Vinczea je rad na predstavi bio pravi izazov, ali i zadovoljstvo te jedva čeka konačni sud koji će sarajevska publika dati.

- Ovo mi je peti put da sam u Sarajevu. Volim ovaj grad, to je centar kulture u BiH. Iako nam je "Carmen" najuspješnija predstava, jedva čekam sarajevsku publiku koja će nam dati ocjenu – kazao je Vincze.

Za soliste Ujvari i Szaboa koji su odigrali više od 20 uloga, ovo je nova dramska uloga, jer je "Carmen" rađena na inovativan i moderniji način pa je samim tim i zahtjevnija.

Kažu da je "Carmen" vječna tema sa vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.

- Ova "Carmen" je posve nova, radosna, zaljubljive prirode i svima će se dopasti – kazala je solistica Katalin Ujvari.

Uspješnu predstavu jednim od najznačajnijih gostiju iz Mađarske poželjela je direktorica Balet Festa Sarajevo Edina Papo.

Ukazala je na značaj baleta, da je Sarajevo uvijek njegovalo kulturu, a ovogodišnji Balet Fest Sarajevo vjernoj publici, kazala je, nudi najljepše klasične i savremene baletne tačke.

Pozvala je sarajevsku publiku da i sutra pogleda predstavu Williama Shakespearea
"Macbeth" u izvedbi Bitef Dance Company iz Beograda, sa muzikom Draška Adžića i koreografijom Miloša Isailovića.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Balet Fest - Večeras predstava 'Gospođice iz Avinjona' u režiji i koreografiji Olge Pango

U Bošnjačkom institutu večeras konferencija 'Balet i kostim'

Balet Fest Sarajevo - Večeras plesni traktat o herojstvu 'Skenderbeg' Bitef Dance Company

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'