Najave     | 24.09.2018. 13:00 |

Srednjoročni plan rada u fokusu redovne sjednice VSTV-a BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 24. septembra (FENA) - Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zakazana je za 26. i 27. septembra na kojoj bi, među ostalim, trebali biti razmatrani Srednjoročni plan rada VSTV-a za razdoblje 2019-2021. godine, kao i Nacrt programa rada Vijeća za narednu godinu.

Prema prijedlogu dnevnog reda, VSTVBiH bi se trebao očitovati o inicijativi za izmjene Zakona o parlamentarnom nadzoru.

Istovremeno, na dnevnom redu su - usvajanje Akcionog plana za provođenje preporuka Evropske komisije (Peer Review-a), te kriteriji za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima koji su definirani u skladu s tim preporukama.

Nadalje, VSTVBiH će razmatrati pitanja koja se tiču usvajanja obrazaca za obavljanje intervjua i Uputstva za imenovanje nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, koji se 'oslanjaju' na spomenute kriterije i u vezi su s procesom izbora i imenovanja rukovodećih pravosudnih funkcija, saznaje Fena u Vijeću.  

Članovi VSTV-a BiH bi se, također, trebali upoznati sa statističkim izvještajem o radu sudova i tužiteljstava za period 1. januar - 30. juni 2018., kao i sadržajem Informacije o realizaciji plana rješavanja predmeta u istom periodu.

Jedna od tačaka dnevnog reda dvodnevne sjednice VSTV-a BiH odnosi se na saradnju s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Prema ustaljenoj praksi, na sjednici Vijeća bit će donesene odluke o imenovanju, te prestanku mandata za određeni broj nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!