Bosna i Hercegovina     | 24.09.2018. 17:57 |

Delegacija Skupštine TK obišla memorijalne centre u Podrinju i u Memićima(VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. septembra (FENA) - Delegacija Skupštine Tuzlanskog kantona, na čelu sa predsjednikom Senadom Alićem, obišla je danas memorijalne centre u Podrinju i u Memićima gdje je odata počast žrtvama ubijenim tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta je organizirana u okviru obilježavanja 26. godišnjice od formiranja 2. Korpusa Armije RBiH, a tom prilikom istaknuta je činjenica da su u zoni odgovornosti 2. Korpusa bile i Vlasenica, Srebrenica i Bratunac, mjesta na kojima su tokom agresije počinjeni genocid i stravični zločini.

Memorijalni centar Potočari bio je prvo odredište delegacije gdje je odata počast žrtvama genocida u Srebrenici, uz polaganje cvijeća i podsjećanje na žrtve genocida borce 28. Divizije iz Srebrenice.

Alić je rekao da ove, kao i svake godine odaju počast poginulim borcima i civilnim žrtvama, te da daju na značaju Srebrenici i Potočarima s obzirom da se nalaze u drugom entitetu.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja TK Fahrudin Hasanović naveo je da su te općine nezaobilazne kad je riječ o obilježavanju značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Preživjeli srebrenički borci kažu da se njih uglavnom svi sjete samo onda kada se obilježava godišnjica genocida, a ostatak godine su uglavnom zaboravljeni.

Preživjeli pripadnik 28. Divizije Srebrenica Munir Habibović istakao je da svi izbjegavaju Podrinje jer misle da svaki put kad dođu moraju nešto pomoći, ali da njima i sam dolazak puno znači jer znaju da nisu zaboravljeni. 

Mezarje Veljaci u Bratuncu, mjesto je gdje leže posmrtni ostatci žrtva zločina u Bratuncu 1992. Te žrtve nisu imale vremana da postanu borci, jer su svirepo ubijani u logorima. I njih se danas sjećaju delegacije. Ljudi koji danas odlučuju u ovoj općini, kažu da im posjeta delegacija znači mnogo. Ne zaboravljaju ni projekte koji znači život za povratnike.

Zamjenik načelnika općine Bratunac Salih Dubičić kazao je da su izdvojena sredstva za izgradnju jednog mosta kao i za pomoć povratnicima za počinjanje biznisa.

Na mezarju Rakita u Vlasenici dosad je ukopana 371 osoba, dok posmrtni ostaci još oko hiljadu osoba leže rasuti po bespućima oko Vlasenice. Na ovom mezarju smiraj su našli posmrtni ostatci civilnih žrtava ubijenih tokom etničkog čišćenja u Vlasenici i okolini. 

Predsjednik ORVI Vlasenica Bajro Šahbazović izjavio je da roditeljima i predstavnicima organizacija predstavlja satisfakciju provođenje aktivnosti kako se ne bi osjećali zaboravljenim.

Ministrica za rad socijalnu politiku i povratak TK Sandra Memić naglasila je da oni koji su se vratili na svoja prijeratna prebivališta ne smiju biti zaboravljeni jer su uložili lični napor da očuvaju povratak na tom području.

Delegacije su položile i cvijeće i odale počast ubijenim civilima Zvornika, koji su ukopani u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija. Tokom agresije na BiH ubijeno je više od 2.000 civila s područja općine Zvornik. Još se traga za ostacima najmanje 418 osoba.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2175

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dbykGmKlYneMh4nJrMK92UBhVplRTPg1?usp=sharing

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Okončana hitna sjednica Skupštine TK, nije usvojen zaključak o ostavci ministra unutrašnjih poslova

Premijer BPK i stručnjaci u oblasti geologije o iskoristivnosti vode na gradilištu tunela Hranjen

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'