Ekonomija     | 25.09.2018. 13:18 |

Sutra promocija izrade informacionog sistema s web portalom poslovnih zona FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta održat će sutra u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu javnu promociju projekta „Izrada informacionog sistema s web portalom poslovnih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine“.

To je potpuno inovativni projekt koji će imati jedinstvenu informacionu bazu poslovnih zona u Federaciji BiH. Na ovaj način će na jednom mjestu biti sakupljane sve relevantne informacije o trenutnim i budućim poduzetničkim zonama te tako unaprijeđeni procesi i pružane informacije nadležnim institucijama, upraviteljima poslovnih zona te omogućena izrada sveobuhvatnih analiza stanja i lakše i bolje planiranje razvoja poslovnih zona, saopćeno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Prema zvaničnom programu, premijer Fadil Novalić će govoriti o podršci Vlade Federacije BiH razvoju poslovne infrastrukture i važnosti informacionog sistema u širem kontekstu.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić govorit će o glavnim razlozima za razvoj Informacionog sistema i očekivanim koristima te o drugim aktivnostima Ministarstva na uspostavi sistema za kontinuiranu podršku razvoju male privrede u Federaciji BiH.

Orbicode d.o.o. Sarajevo će prezentirati osnovne funkcije Informacionog sistema sa web portalom poslovnih zona u Federaciji BiH.

Načelnici Tešnja i Posušja referirat će se na Informacioni sistem i BFC standard kao sredstvo za promociju lokalnih investicionih potencijala s ciljem privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Novi informacioni sistem će omogućiti i kvalitetniju prezentaciju poslovnih potencijala lokalnih zajednica te potencijalnim investitorima pružiti detaljniji uvid u raspoložive kapacitete i pogodnosti u poslovanju, koje bi mogli ostvariti u svakoj lokalnoj upravi u FBiH.

Razvoj poslovne infrastrukture je jedan od strateških pravaca djelovanja Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta jer s dobro razvijenom mrežom poslovne infrastrukture se stvaraju prijeko potrebni uslovi za brži ekonomski razvoj svake države.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta ovaj projekat realizira uz pomoć USAID-a u BiH, koji ga finansira, a provodi se u saradnji sa CRS-om i UNDP-om u BiH.

Osim međunarodnih donatora, veliku pomoć ovom ministarstvu su pružile i brojne relevantne institucije sa svih nivoa vlasti u Federaciji BiH.

Promociji će prisustvovati predstavnici Ministarstva vanjske trgovine BiH, Agencije za unapređenje stranih investicija, Vijeća stranih investitora BiH, više federalnih ministarstava, uprava, agencija i zavoda.

Prisustvovat će i predstavnici kantonalnih ministarstava, gradonačelnici, načelnici općina, predstavnici Saveza općina i gradova, komora i udruženja poslodavaca, kao i pet razvojnih agencija.

Planirano je i obraćanje novinarima premijera Novalića, ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zukića i načelnika Tešnja i Posušja. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu