Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 13:38 |

U rad puštena nova laboratorija za hemijsko-toksikološka vještačenja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - U Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja Bosne i Hercegovine danas je zvanično otvoren Laboratorij za hemijsko-toksikološka vještačenja gdje će se analize, kao i u drugim labaratorijima u Agenciji, raditi po najsavremenijim metodama.

Nova laboratorija opremljena je sofisticiranom opremom koja je od izuzetne važnosti za vještačenja zbog rješavanja teških krivičnih djela, a posebno zbog činjenice da su počinioci sve napredniji u izvršavanju tih krivičnih djela.

Direktor Agencije Neđo Kojić potvrdio je da su u novootvorenoj laboratoriji instalirani najsavremeniji aparati i primjenjivat će se najsavremenije metode vještačenja, a zahtjeve za vještačenje mogu dostaviti tužilaštva, sudovi i policijske agencije svih nivoa vlasti u BiH.

Za Fenu je još dodao da se broj zahtjeva za različite vrste vještačenja svake godine povećava te su u ovoj godini dobili za 85 posto više zahtjeva nego 2017. godine odnosno 108 posto više zahtjeva nego 2016. godine.

U Agenciji postoje laboratorije za vještačenje kompjuterskih sistema, grafološka/grafoskopska vještačenja (rukopisi, potpisi, novčanice), foto i video materijala, glasa i audio zapisa, hemijsko-fizička vještačenja (opojne droge i psihotropne supstance), biološka vještačenja i DNK analiza te laboratorija za daktiloskopska vještačenja (otisci prstiju).

Otvaranju i puštanju u rad nove laboratorije u Agenciji danas je prisustvovao i ministar sigurnosti Dragan Mektić koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se ova bh. institucija dobro i brzo razvija, a u njoj se primjenjuju najviši standardi Evropske unije.

- Dajem veliki značaj forenzici jer je kriminal znatno napredovao i koristi se sofisticirana tehnologija te bi bez ovakvog vještačenja bilo veoma teško procesuirati i dokazivati određena krivična djela - dodao je Mektić.

Najveći problem Agencije trenutno je nedostatak specijalističkih kadrova koji bi na vrijeme mogli obrađivati zahtjeve za vještačenja pristigle iz različitih agencija u BiH, no Mektić je izrazio nadu da će se u narednom budžetu planirati sredstva za napredovanje Agencije.

Osnovna djelatnost Agencije odvija se kroz forenzička ispitivanja i vještačenja u namjenskim labaratorijama s kadrom dodatno obučenim u specijalističkim disciplinama i visokosofisticiranom opremom, uz primjenu propisanih standarda za svaku oblast pojedinačno.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nova akreditacija za Centar za forenzička ispitivanja FUP- a

Mektić: VSTVBiH najodgovorniji za katastrofalno stanje u pravosuđu

Mektić: Nema potrebe niti da osporavam, niti da podržavam zaključke NSRS

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'