Stranačke aktivnosti     | 25.09.2018. 14:44 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok je danas u prostorijama Centrale u Sarajevu, održao press konferenciju na temu : „ Konkretna i izvodiva rješenja za bolje poslovanje u realnom sektoru „  na kojoj su se prisutnima obratili kandidatikinja za Parlamentarnu skupštinu BiH, Azra Atagić Ćatović, Faruk Hadžić, nosilac liste za Parlament BIH i nosilac liste za Parlament FBIH Almir Šahinpašić.

Nova ekonomska politika Nezavisnog bloka bazira se isključivo na rješenjima aktuelnih problema u ekonomskom sektoru koji su većinski uzrokovani poražavajućim statistikama koje govore o tome da se čak 150.000 osoba  iselilo iz BiH, da imamo čak 3.400 parafiskalnih nameta, da  72%  iznose doprinosi na platu, dodatni uvedeni nameti na poslovanje (oporezivanje toplog obroka i regresa), da je za registraciju firme potrebno  30-60 dana i td. Prema podacima PU FBIH, zaposlenost je povećana za  45.000, ali povećan je i broj penzionera za oko 23.000, tako da je u konačnici neto zaposlenost  oko 22.000 osobe.

Otplata duga povećana je sa 878 miliona KM na 1,150 milijardi KM a u isto vrijeme unutar ovog mandata, aktuelne političke vlasti nisu započele niti jednu bitniju ekonomsku reformu. 

Nezavisni blok na čelu sa stručnim ekonomskim timom želi mijenjati aktuelno stanje I ponuditi konkretna i izvodiva rješenja. 

 “Kao poslodavcu koja se 14 godina bavim privatnim biznisom, ključno je smanjiti doprinose i razne namete, jer na taj način se može stimulisati novo zapošljavanje i povećati plate radnicima. Primjer tih nameta su takse za istaknutu firmu, koji svake godine plaćate općini, a ne možete isticati firmu. Sve ovo tjera poslodavce u sivu zonu i to je nešto što se treba promjeniti.” -  izjavila je Atagić – Ćatović.  

 “Ekonomski tim Nezavisnog bloka izradio je paket ekonomskih mjera za pokretanje ekonomije BiH kroz smanjenje doprinosa, povećanje minimalne zakonske plate na 750 KM, brže i lakše registracije pravnih lica, smanjenja i ukidanja mnogih parafiskalnih nameta, te reprograma entitetskih dugova. Kroz ovaj novi pristup možemo osigurati veće plate, usporavanje odlaska ljudi i nova zapošljavanja.” – dodao je Hadžić.

 “Potrebno je smiriti političke odnose u BiH, vratiti političku stabilnost, prestati sa generisanjem vještačkih kriza i problema, jer bez političke stabilnosti nema oporavka ekonomije BiH. Drugi problem je pravna nesigurnost i neažurnost sudova. Kao rješenje trebali bi razmisliti o ponovnom uvođenju privrednih sudova.” – zaključio je Šahinpašić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'