Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 16:04 |

Sjećanje na Zamu Dučića, ratnog komandanta i heroja odbrane Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u haremu Ali Pašine džamije prisustvovao obilježavanju godišnjice pogibije Zame Dučića, ratnog komandanta iz 101. motorizovane brigade (mtbr) i dobitnika 'Zlatnog ljiljana'.

Pored polaganja cvijeća i učenja fatihe, te odavanja dužne počasti, održan je čas historije, na kojem se prisutnima obratio predsjednik Udruženja boraca Manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade Hamdija Lagumdžić.

- Zamo Dučić jedan je od mnogih primjera koliko je Sandžak bio i koliko će uvijek biti vezan za Bosnu. On je sin Sandžaka koji je dao svoj život u odbrani Republike Bosne i Hercegovine kao komandant i pripadnik Armije RBiH. Zamo nije jedini sin Sandžaka koji je svoje posljedne uzdahe i svoje kosti ostavio pod našom Bosnom, te smo dužni sjetiti se tih heroja i gazija kao najmilijih - kazao je Lagumdžić.

Zamo (Abdulj) Dučić, rođen je 8. februara 1967. godine u Plavu, u Sandžaku, nedaleko od Plavskog jezera. U Sarajevu je završio Trgovačku skolu i radio je u Arhivu grada Sarajeva. Poginuo je 24. septembra 1994. na Jasenu-Vareš, kao vojnik, na dužnosti komandanta manevarskog bataljona u 101. motorizovanoj brigadi. Posthumno je 1995. godine odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dubrovnik: Mimohod sjećanja na srebrenički genocid

Nikšić povodom Dana bijelih traka: Naša dužnost je da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju

Obilježena 31. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana