Svijet     | 25.09.2018. 17:10 |

Švedski parlament izglasao nepovjerenje premijeru Lofvenu

FENA Internet

STOCKHOLM, 25. septembra (FENA) - Švedski parlament u utorak je izglasao nepovjerenje premijeru Stefanu Lofvenu, dok su antiimigracijski Švedski demokrati zaprijetili blokiranjem svake nove vlade ukoliko im se ne omogući da dobiju riječ u švedskoj politici.

Jačanje kranje desnice širom Evrope prinudilo je brojne tradicionalne stranke na nelagodan izbor između diobe vlasti s populističkim strankama i pristupanja dugogodišnjim političkim protivnicima kako bi izbacili s političke scene ekstremne snage. 

Švedska, dugo vremena smatrana bastionom liberalnih vrijednosti i političke stabilnosti, sada se suočava s istim izborom dok blokovi lijevog i desnog centra imaju podjednak broj glasova nakon izbora održanih 9. septembra, a Švedski demokrati su ti od kojih ovisi formiranje nove vlade.

- Sada će uzbuđenja istinski početi. Stranke će sada morati pokazati svoje prave boje - izjavio je Ulf Bjereld, politički naučnik s univerziteta u Gothenburgu.

Švedske demokrate ignorirale su sve ostale stranke otkako su ušli u parlament u 2010., čineći svako eventualnio koaliranje malo vjerovatnim.

Ukoliko, međutim, ne bude stabilne vlade nakon četiri pokušaja predsjednika parlamenta, novi izbori morat će biti sazvani u roku od tri mjeseca, dok će se vodeće stranke vjerovatno ponovo suočiti s istom dilemom. 

Glasači su 9. septembra na izborima stvorili nestabilan parlament nakon što je Lofvenov blok lijevog centra osvojio 144 mjesta, jedno više od opozicijske Alijanse desnog centra.

Švedski demokrati, stranka koja ima korijenje u političkoj opciji bijelih suprematista, osvojili su 62 mjesta i podržali su Alijansu na današnjem glasanju, koje je obavezni test parlamentarne podrške premijeru nakon izbora.

Formiranje nove vlade moglo bi potrajati sedmicama ili mjesecima - što je bio slučaj u Njemačkoj i Italiji - ili će propasti. Predsjednik parlamenta pokrenut će rasprave sa stranačkim čelnicima u četvrtak, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Švedska će nastaviti s planovima za slanje vojnika u Latviju

Švedska će kosponzorirati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu