Bosna i Hercegovina     | 25.09.2018. 17:33 |

Kroz program  PrilikaPlus srednje škole u BPK dobile vrijednu opremu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25.septembra (FENA) – U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas su boravili predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća sa sjedištem u Banjoj Luci. Povod je implementacija projekta „ Unapređenje praktične nastave u srednjim školama“ kroz program PrilikaPlus u okviru kojeg je  srednjim školama na području ovog kantona isporučena oprema vrijedna oko 200.000 KM.

Predstavnici programa PrilikaPlus posjetili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te obišli goraždanske srednje škole koje su učestvovale u ovom projektu.

 Projekt vrijedan oko 220.000 KM finansirala je Vlada Švicarske putem svoje ambasade u BiH, a projektne aktivnosti implementirane su posredstvom Programa PrilikaPlus i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Banja Luka.

Resorni ministar Damir Žuga uputio je zahvalnost ambasadi Švicarske u BiH na pruženoj podršci u projektu  kroz koji će uslovi za izvođenje nastave u sve tri srednje škole biti značajno poboljšani. Precizirao je da je vrijedna oprema za izvođenje praktične nastave nabavljena za SSŠ „Džemal Bijedić“, STŠ „Hasib Hadžović“ i MSŠ „Enver Pozderović“ Goražde.

- Radi se zaista o vrijednim stvarima za škole.  Svi smjerovi, u naše sve tri škole, dobili su određenu opremu koju će u narednom periodu direktno koristiti u radu s učenicima. Ovo je nastavak naše politike da jačamo i adekvatnije opremamo naše srednje škole koje su prva spona ili proizvođač budućih radnika koji će raditi u našoj privredi. Poznato je da smo mi donijeli i Pravilnik o praktičnoj nastavi koji definiše prava i obaveze svih aktera u praktičnoj nastavi i koji nas, na neki način, obavezuje da ulažemo, jačamo kapacitete i nabavljamo novu opremu za škole – kazao je Žuga.

Predstavnik ProgramaPlus Eldin Sarajlić istakao je da ova posjeta ujedno označava i formalni završetak aktivnosti na ovom projektu te pojasnio koji faktori su bili presudni da se za realizaciju ovog projekta izaberu srednje škole s područja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

- Desila se jedna pozitivna sinergija gdje smo prepoznali spremnost i sa jedne i sa druge strane da se zajedno uključimo u projekt, kako bi za rezultat imali kvalitetnije stručno obrazovanje. Projekt je obuhvatio i izradu specifičnih učila, nastavnih materijala te obuku nastavnika – pojasnio je Sarajlić.

U pratnji profesora na Mašinskom fakultetu i prorektora za nastavu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru Senada Rahimića i direktora Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ Rifeta Bečića, ministar Damir Žuga i predstavnik Programa PrilikaPlus Eldin Sarajlić  prisustvovali su dodjeli certifikata nastavnicima tehničke grupe predmeta nakon obuke koju su, u sklopu ovog projekta, realizovali profesori spomenutog fakulteta.

U resornom ministarstvu dodjeljene su i zahvalnice svim učesnicima u realizaciji ovog projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO HDZ-a 1990 HNŽ-a

HDZ1990: Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo odgovorni za 'katastrofalno stanje u obrazovnom sustavu'

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu