Ekonomija     | 25.09.2018. 20:40 |

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO donosi nove vrijednosti u BiH

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping otvorila je večeras predstavništvo u Sarajevu, četvrtu kancelariju u regionu, kao rezultat Inicijative ''Jedan pojas, jedan put''.

Očekivanja su da će COSCO nastaviti rast u zemljama okruženja, ali najviše u Bosni i Hercegovini, koja je, kako je rečeno, "najmlađe" tržište.

Otvaranje predstavništva u vezi je s Inicijativom ''Pojas i put'' kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koja za cilj ima oživljavanje starih i uspostavljanje novih kopnenih i morskih puteva između Azije, Afrike i Evrope, ali i sa velikim prisustvom kineskih kompanija u BiH.

Predsjednik grupacije Dragon Maritime, firme putem koje COSCO posluje na prostoru jugoistočne Evrope, Erich Cossutta podsjetio je da je ta grupacija osnovana 2005. godine, te naveo da je COSCO Shiping među tri vodeće brodske kompanije u svijetu.

- Projekt 'Jedan pojas, jedan put' je veoma značajan, posebno za zapadni Balkan. Otvaranjem naše kancelarije BiH je još bliža na tom putu, a mi smo tu da vam pomognemo - kazao je Cossutta.

COSCO je kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolišući tržište iz susjednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom ''Jedan pojas, jedan put'', ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija u BiH.

Izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative '''Pojas i put'' Faruk Borić je naveo da su vidljivi konkretni prijedlozi i oblici te inicijative.

- Vidimo da ona polako dolazi i u BiH. Ovdje su već prisutni kineski investitori, a sad imamo i ovu veliku kompaniju. Saradnja BiH i Kine je i do sad bila dobra, ali na nama je da se potrudimo da, kada je u pitanju vanjskotrgovinska razmjena pogotovo, da ona bude i bolja. Činjenica da su ove godine ukinute vize podstrijek je da ekonomska saradnja bude još kvalitetnija - naglasio je Borić.

Voditeljica predstavništva COSCO-a u BiH Meliha Mujezinović je istakla da ta kompanija već godinama servisira potrebe klijenata u BiH, te da je otvaranje predstavništva bio logičan korak.

- Proteklih godina bilježimo rast poslovanja u BiH, a to očekujemo i u narednim godinama, čak i više. Ovo predstavništvo donosi direktno prisustvo na tržištu BiH, te će nam omogućiti stvaranje dodatne vrijednosti za naše klijente - kazala je Mujezinović.

Detalji o kompaniji i otvaranju predstavništva predstavljeni su i danas, prije svečane inauguracije predstavništva, kada je istaknuto da je COSCO Shipping jedna od vodećih brodarskih kompanija  u svijetu koja posjeduje više od 1.100 plovila, različitih vrsta i namjena.

COSCO Shipping Lines je državna kineska firma sa sjedištem u Šangaju, specijalizirana za međunarodni i domaći cargo brodski transport kao i vezane servise. Zahvaljujući kompletnoj globalnoj mreži COSCO Shipping je postao jedan od vodećih međunarodnih brendova. Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući više od 47 kontejnerskih terminala diljem svijeta. Godišnja propusnost kontejnerskih terminala iznosti 118,39 miliona TEU-a, što COSCO stavlja po ovoj kategoriji na prvo mjesto na svijetu. Sa više od 2,7 miliona TEU-a kontejnerskog najamnog kapaciteta COSCO je na trećem mjestu svjetskih brodarskih kompanija.

COSCO operira na 362 međunarodne i unutarkineske brodske linije, od kojih su 227 međunarodne. COSCO je povezan sa 289 luka u 90 država i regija u svijetu. Poslije transpacifičkih servisa, najprofitabilniji servisi kompanije su oni koji povezuju Aziju i Evropu.  

Prije kancelarije u Sarajevu, kompanija je u jugoistočnoj Evropi otvorila podružnice u Kopru, Rijeci i Beogradu. COSCO servisi trenutno se odvijaju putem luka Rijeka, Koper i Pirej, te Beograda.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO otvara predstavništvo u Sarajevu

Čović: Uskoro otvaranje zajedničkog predstavništva više županija u Bruxellesu

Vanjskotrgovinska komora BiH otvara predstavništvo u Istanbulu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo