Magazin     | 26.09.2018. 09:03 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. rujna (FENA) -

- 1580. Engleski moreplovac i gusar Francis Drake uplovio je u luku Plymouth na završetku svog putovanja oko svijeta, koje je trajalo 33 mjeseca. Drake je bio prvi Englez koji je oplovio zemlju, za šta je dobio titulu viteza od kraljice Elizabete.

- 1849. Rođen ruski fiziolog Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1904. godine. Na osnovu eksperimenata na psima postavio je teoriju uslovnog refleksa, a značajni su i njegovi radovi o inervaciji srca i funkciji jetre.

- 1923. Rođen Milosav Mija Aleksić, pozorišni, filmski i TV glumac, popularan 1970-ih po komičnim ulogama u tadašnjim jugoslavenskim tv-serijama i filmovima. Igrao je u više od 40 filmova.

- 1945. Umro mađarski skladatelj i pijanista Bela Bartok, čije je djelo otvorilo nove pravce razvoja mađarske glazbe. U svjetskim razmjerama jedan je od začetnika nove glazbe 20. stoljeća.

- 1976. Umro Lavoslav Ružička, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, te prvi hrvatski dobitnik te nagrade. Nositelj je osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu, te po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo).

- 1980. U Munchenu je na festivalu piva u eksploziji podmetnute bombe poginulo 13, a ranjeno više od 200 ljudi.

- 1990. Umro Alberto Moravia, talijanski književnik (pripovjedač, dramaturg, esejist). Poznata su mu djela "Ravnodušni ljudi", "Maskarada", "Agostino", "Rimljanka", "Bračna ljubav" i druga.

- 1997. U potresu središnjoj Italiji 11 ljudi je izgubilo život, a teško je oštećena srednjovjekovna bazilika Svetog Franje Asiškog u Asizu.

- 2008. Umro američki glumac i redatelj Paul Newman. Snimio je 60-ak filmova. Devet puta je bio nominiran za Oscara, koji je dobio 1986. za glavnu mušku ulogu u filmu "Boja novca".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo