Bosna i Hercegovina     | 26.09.2018. 13:49 |

U Srebrenici dodijeljene diplome djeci koja su pohađala školu glume

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 26. septembra (FENA) - U Srebrenici su danas uručene diplome učenicima koji su uspješno prošli školu glume koja se održavala proteklih mjeseci u sklopu zajedničkog projekta „Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva, Općine Srebrenica i Kulturnog centra Srebrenica. 

Nakon završene škole glume, više od 30 djeca iz Srebrenice će pripremati predstavu „Petar Pan“ s kojom će nastupati širom Bosne i Hercegovine, kao i u zemljama regiona.

Direktor „Kamernog teatra 55“ Emir Hadžihafizbegović tokom dodjele diploma kazao je da je beskrajno sretan što je u Srebrenici i što je uime "Kamernog teatra" podijelio diplome za uspješno završenu glumačku školu djeci Srebrenice.

- To je jedan projekt koji smo dugo pripremali, u jednoj medijskoj ilegali. Mi Srebrenicu pamtimo svi po 11. julu i mi ćemo se Srebrenici poklanjati na dan genocida, ali ovaj grad mora nastaviti da živi. Ko će taj život donijeti ako neće djeca. Ova djeca su rođena dosta godina nakon tragičnih događaja i genocida, i oni ne trebaju da odrastaju, jedni u kultu žrtve, a drugi pod stigmom zločina. Koristim priliku da se zahvalim načelniku Općine Srebrenica – rekao je Hadžihafizbegović. 

Reditelj predstave je Goran Damjanac i već je dogovoreno  da će predstava imati turneju po gradovima u Bosni i Hercegovini, a poslije toga u susjednim zemljama.

- Već smo dogovorili da će predstava biti igrana u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Nišu, Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Prijedoru, Trebinju i drugim mjestima – potcrtao je Hadžihafizbegović.

Nejla, Anja, Nikola, Ajna, Ilvana, Damjan i ostala djeca kažu da su sretni što su imali priliku pohađati školu glume. 

- Naučila sam dosta toga u proteklom periodu. Ovo nam može pomoći u budućnosti. Ko voli da glumi, nije teško. Vidjet ćemo kako će ispasti naša predstava – kaže Nejla Salihović.

Direktorica Kulturnog centra Srebrenica Mediha Smajić kaže da je školu glume uspješno završilo 35 djece.

- Prethodnih mjeseci smo imali radionice i ova djeca su prošla jednu fazu projekta. Druga faza je predstava koju će ova djeca pripremiti – istakla je Smajić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'