Stranačke aktivnosti     | 26.09.2018. 16:47 |

Priopćenje za javnost Hrvatske republikanske stranke

FENA Saopćenje

Iako je zakonski obvezna, Gradska uprava uporno odbija ispoštivati zahtjev vijećnice HRS-a Antonije Banožić o prikupljanju podataka o demografskoj slici Širokoga Brijega. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, od strane predsjednika, dobila je i odgovor zašto. Naime, za lošu demografsku sliku krive su žene što ne rađaju djecu.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije BiH, iz Zapadnohercegovačke županije, u razdoblju od 2013. do 2017. iselilo je 3.569 stanovnika. Korupcija, nepotizam, nepostojanje vladavine prava, komunističko-partijski mentalitet… Sve su to razlozi zbog kojih se cijele obitelji odlučuju na odlazak. Konkretno, u zadnje tri godine širokobriješka Gimnazija je izgubila devet odjeljenja, samo protekle godine tri odjeljenja.

Internet portal boljiposao.com je proveo veliko istraživanje, koje je uključilo i ZHŽ, s ciljem istraživanja razloga masovnog odlaska radno sposobnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine. Na pitanje „Tražite li posao izvan BiH?“, 47,37% ih se izjasnilo da aktivno traže posao izvan BiH, a čak 43,86% ih razmišlja o tome da svoj prvi ili bolji posao potraže u drugim državama.

Antonija Banožić je u više navrata radila inicijativu za istraživanje o broju odlazaka stanovništva iz Širokog Brijega, koje bi se radilo od kućanstva do kućanstva preko mjesnih zajednica. Nakon analize podataka, Gradsko vijeće bi se obvezalo napraviti plan aktivnosti kako iseljavanje zaustaviti ili barem usporiti.

Međutim, predstavnike gradske vlasti ovaj problem ne zanima, a vjerojatno iz razloga što dobiveni podaci ne bi utjecali povoljno na stranačku klimu. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 26. rujna dobili smo odgovor i zašto.

Na vijećničko pitanje, zašto se, bez ikakvog obrazloženja i otvoreno kršeći Zakon o principima lokalne samouprave, odbija djelovati na osnovu vijećničke inicijative i zašto gradonačelnik (koji se hvali dobrim odnosom s gospodarstvenicima) ne iskoristi svoj ugled i utječe na povećanje plaća kod tih istih gospodarstvenika, svjesni kako znatan broj tih radnika prima plaću nižu od prosječne plaće u F BiH, vijećnica Banožić nije dobila valjan odgovor.

Umjesto obrazloženja, odgovor je dao predsjednik Gradskog vijeća govoreći kako nikakve analize nisu potrebne, jer je razlog loše demografske slike činjenica da žene ne rađaju djecu, naknadno aludirajući otvoreno kako bi i našoj vijećnici (koja je usput rečeno majka dvoje djece) bilo pametnije rađati djecu, a ne raditi u Vijeću. Je li ovome potreban ikakav dodatni komentar?

Poštovana dame i gospodo, dobrodošli u Široki Brijeg 21. stoljeća!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'