Svijet     | 26.09.2018. 18:19 |

Danski sud potvrdio doživotnu robiju za Petera Madsena

FENA Internet

COPENHAGEN, 26. septembra (FENA) -  Danski žalbeni sud u srijedu je potvrdio kaznu doživotne robije Peteru Madsenu za ubistvo švedske novinarke Kim Wall u 2017. u njegovoj podmornici kućne izrade.
 
Madsen (47) zatražio je od žalbenog suda u Copnehagenu da umanji kaznu, ali nije uložio žalbu protiv presude da je kriv za ubistvo 30-godišnje Wall koju je 25. aprila izrekao oblasni sud. 

Madsenova advokatica Betina Hald Engmark izjavila je da će ona i njen klijent postudirati današnju presudu prije nego što odluče da li da podnesu žalbu Vrhovnom sudu.

Madsen je tvrdio da je smrt Wall izazvana nesretnim slučajem, ali je priznao da je raskomadao njen leš i bacio je dijelove njenog tijela u more u  augustu 2017.

On je zatražio od suda da mu izrekne blažu presudu, tvrdeći da je kazna doživotne robije "nesrazmjerna" njegovom zločinu.

Kazne doživotne robije zbog ubistva rijetkost su u Danskoj. U proteklih deset godina samo za tri osobe su izrečene takve presude. 

Kazna doživotne robije u Danskoj obično se preinači u 16 godina zatvora. Trenutno 25 zatvorenika u Danskoj služi takvu kaznu.

Tužilaštvo insistira da je kazna doživotne robije Madsenu opravdana, uzimajući u obzir okrutnu prirodu ubistva i njegovo krajnje detaljno planiranje.

- Nema kazne koja je dovoljno oštra za takvog čovjeka - izjavila je tužiteljica Kristina Kirk novinarima nakon izricanja presude.

Desetog augusta 2017, Wall, nagrađivana novinarka, ukrcala se u podmornicu s Madsenom, ekscentričnim i samopriučenim inžinjerom, kako bi ga intervjuirala za članak koji je pisala.  

Dečko Margot Wall prijavio je njen nestanak kada se nije vratila kući te noći.

Dijelovi njenog raskomadanog tijela kasnije su pronađeni na morskom dnu, umotani u plastične vreće, prenosi AFP. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zgrada danske berze u Copenhagenu zahvaćena plamenom

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Počelo u Kopenhagenu - Uvedena četverodnevna radna nedjelja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'