Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 27.09.2018. 14:04 |

Carina EU u 2017. zaplijenila 580 milijuna eura krivotvorenih proizvoda

FENA

BRUXELLES, 27. rujna (FENA) - Novi podaci koje je danas objavila Europska komisija pokazuju da su 2017. godine carinske vlasti na svojim vanjskim granicama zadržale preko 31 milijun krivotvorenih proizvoda, s uličnom vrijednošću većom od 580 milijuna eura.

Iako su se ukupne brojke zaplijenjene robe smanjile u odnosu na 2016. godinu, lažna i potencijalno opasna roba za svakodnevnu uporabu kao što su medicinski proizvodi, lijekovi, igračke i električna roba sada čine znatno veći udio od 43 posto svih zaplijenjenih dobara.

Po grupama proizvoda, 24 posto od svih ukupno zaplijenjenih krivotvorenih proizvoda odnosilo se na proizvode prehrambene industrije, 11 posto na igračke dok je na cigarete otpao udio od 9 posto te na odjeću udio od 7 posto.

"Carinska unija EU-a nalazi se na prvom mjestu kada je u pitanju zaštita građana od lažnih, krivotvorenih i ponekad vrlo opasnih dobara. Europska unija potiče intelektualno vlasništvo i nastavit će kampanju za zaštitu zdravlja potrošača te zaštitu poduzeća zbog kaznenog kršenja njihovih prava", izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici, prenose agencije.

U pogledu načina prijevoza, 65 posto svih zadržanih proizvoda ušlo je u EU pomorskom rutom, obično u velikim pošiljkama. Nakon toga slijedi zračni promet koji je prevozio 14 posto lažnih artikala. Treći je bio kurirski i poštanski promet koji su zajedno činili 11 posto, a uglavnom su bili sastavljeni od naručenih proizvoda široke potrošnje kao što su cipele, odjeća, torbe i satovi.

Kina ostaje glavna zemlja podrijetla lažne robe koja ulazi u EU. Najveća količina lažne odjeće potječe iz Turske, dok su iz Hong Konga i Kine u EU najčešće krijumčareni krivotvoreni mobiteli i pribor, spremnici s tintom i toneri, CD/DVD, oznake i naljepnice.

Izvješće Komisije o carinskim aktivnostima na provedbi prava intelektualnog vlasništva objavljuje se svake godine od 2000., a temeljeno je na podacima koje su Komisiji dostavile carinske uprave država članica Europske unije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Prekinuti praksu kršenje prava radnika na slobodne dane tokom sedmice i praznika

U BiH raste online prodaja, a u parlamentarnoj proceduri i Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini

U BiH promet trgovine na malo u januaru porastao 3,3 posto

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta