Ekonomija     | 27.09.2018. 15:20 |

Đapo čestitala Svjetski dan turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uputila je čestitku povodom Svjetskog dana turizma koji se pod okriljem Svjetske turističke organizacije obilježava svakog 27. septembra.

Đapo je u čestitki navela da cijeli svijet slavi ovaj dan kako bi se ukazalo na  važnost turizma kao rastuće ekonomske grane u svim zemljama svijeta.Kkako jer dodala,  njegov značaj se ogleda u promjenama koje donosi društvu, a to je povezivanje ljudi i razumijevanje različitih kultura. 

- Ovogodišnja tema Svjetskog dana jeste Turizam i digitalna transformacija. Budućnost čovječanstva bazirana je na digitalnim tehnologijama. Napredak digitalnih tehnologija transformisao je naše društvo, naše navike i način na koji se informišemo i planiramo svoja putovanja. Upravo stoga se i u ovom sektoru ističe važnost primjene i investiranja u nove tehnologije koje mogu donijeti inovacije, nove ideje poslovanja u turizmu i prezentacije turističkih atrakcija. Digitalne tehnologije pomažu ljudima da na poseban način dožive destinaciju i da svoje emocije prenesu drugima. Svim turističkim djelatnicima ovim pute čestitam Svjetski dan turizma - poručila je Đapo.

Uz temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, Evropska asocijacja je za 2018. izabrala temu "Turizam i zaštita kulturnog naslijeđa".

Savremene digitalne tehnologije danas čine da virtualni svijet prati našu maštu. Zahvaljujući tehnološkim dostignućima, svakom su čovjeku na bilo kojem kraju planete Zemlje dostupne lokacije drevnih civilizacija, najskrovitija mjesta i ljepote prirode, svjetska čuda i sve turističke atrakcije.

Digitalna transformacija upućuje da sve veći broj turista, prije odluke o putovanju na neku turističku destinaciju, prati poznate turističke portale. Turisti gledaju videosnimke i čitaju komentare blogera, novinara, fotoreportera kao i običnih turista, onih koji su već putovali, te se na osnovu njihovih preporuka odlučuju gdje će putovati. Time upotreba digitalnih instrumenata u turizmu postaje važan element koji pospješuje i povećava uslugu i zadovoljava nove zahtjeve turističkog tržišta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma se ove godine, u okviru Programa poticaja razvoju turizma - Transfer za razvoj turizma za 2018. - odlučilo da kroz Program promocije turističkih resursa Federacije BiH, radi povećanja broja dolazaka turista, a ujedno i povećanja prihoda od turizma, potiče i organizaciju posjeta i turističkih tura za tour operatore, blogere, novinare, snimatelje i fotoreportere iz inozemstva, koji će kroz afirmativne tekstove i izvještaje prezentovati turističku ponudu Federacije BiH, a i svojom posjetom i tekstovima, objavama na društvenim mrežama i općenito u medijima, dovesti što veći broj turista u našu zemlju.

Slijedeći ovogodišnje teme Svjetske turističke organizacije i Evropske asocijacije za turizam, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pripremilo audio-video prezentaciju turističke ponude naše zemlje koja će povodom Svjetskog dana turizma,27. septembra, biti postavljena na službenoj web stranici ministarstva.  

Cilj je da na ovaj način pokušamo da budemo dio ovogodišnje teme Svjetskog dana turizma kako bi, koristeći savremene tehnologije za promociju novih proizvoda i usluga, uticali na razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem održivog razvoja i ekološkog učinka.

Dugoročni je cilj brendiranje naše zemlje kao jedinstvene turističke destinacije sa izgrađenom turističkom infrastrukturom i savremenom digitalnom tehnologijom gdje turisti iz cijelog svijeta treba da dolaze zbog jedinstvenih prirodnih, kulturnih i historijskih znamenitosti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi  Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na Igmanu obilježila Svjetski dan turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma čestitala Svjetski dan turizma (VIDEO)

Svjetski dan turizma Jajce obilježava brojnim sadržajima i aktivnostima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana