Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 15:17 |

Pomjeren rok za realizaciju aktivnosti na reorganizaciji zdravstvenog sistema

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj održali su sastanak sa direktorima zavoda zdravstvenog osiguranja i hitne pomoći, JU Dom zdravlja Samirom Turkovićem, Ademom Zalihićem i Fuadom Husićem, te predstavnicama Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, na kojem je razgovarano o konkretnim aktivnostima na reorganizaciji zdravstvenog sistema, koji su na sastanku početkom augusta precizno definisani i postavljeni.

Iako je najavljeno da će od 1. septembra svi centralni domovi zdravlja raditi do 22 sata, a ostali do 20 sati, to se do sada nije realizovalo, jer se još nisu izradili pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta i radnom vremenu, čime će se stvoriti svi potrebni pravno - formalni uslovi za uvođenje dužeg rada.

Na sastanku je dogovoreno i da će Hitna pomoć ustupiti prostorije Domu zdravlja za potrebe dežurstava pedijatara, zbog čega će ministrica Ademaj formirati komisiju koja će biti zadužena za uspostavljanje potrebnih uvjeta za rad pedijatara u ovim prostorijama, navodi se u saopštenju Press službe KS.

Zolj je izrazio svoje nezadovoljstvo jer nisu realizovane najavljenje aktivnosti u predviđenom roku, te je insistirao da se ubrzaju  procedure kako bi se konačno definisao “put pacijenta” kroz zdravstveni sistem KS.

Istakao je da je bolja organizacija primarne zdravstvene zaštite neophodna i u interesu građana Sarajeva.

- Svi koji imaju djecu znaju kakav je problem kada dijete, recimo, dobije temperaturu u noćnim satima. Obično su roditelji u takvim situacijama odmah išli u KCUS, a sad ćemo im omogućiti da tu uslugu imaju u prostorijama Hitne pomoći. Na ovaj način nastojimo rasteretiti tercijarnu zdravstvenu zaštitu - rekao je Zolj.

Dodao je kako je cilj reorganizacije rada zdravstvenih ustanova prvenstveno smanjiti gužve u domovima zdravlja, poboljšati uslugu, te stvoriti uvjete za bržu intervenciju.

S obzirom da je konstatovano da Komisija Ministarstva zdravstva KS nije pripremila Uputstvo o  “putu” pacijenta kroz zdravstveni sistem do kraja ovog mjeseca, predloženo je da se taj rok prolongira na 22. oktobar.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hasanović i direktori četiri zdravstvene institucije potpisali sporazume za nabavku opreme

 Hota-Muminović u studijskoj posjeti Istanbulu

Omeru Osmanoviću dodijenjena zahvalnica Udruženja '182. viteška lahka brigada'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel