Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 16:53 |

Crnadak se susreo u New Yorku sa zvaničnikom State Departmenta Palmerom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.septembra (FENA) - Ministar vanjskih  poslova BiH Igor Crnadak susreo se u New Yorku sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewom Palmerom i učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Centralnoevropske inicijative (CEI)

Crnadak i zvaničnik State Departmenta razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, nastavku saradnje BiH i SAD, kao i o predstojećim Općim izborima u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministar Crnadak izrazio je nadu da će preostali dio kampanje, kao i sam dan izbora proteći u mirnoj i demokratskoj atmosferi, što bi omogućilo veliku izlaznost, fer izbore i efikasno formiranje vlasti u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i na nivou BiH.

Palmer je također istakao značaj regularno i demokratski provedenih izbora, te odbacio navode iz pojedinih medija o miješanju SAD i njihove aAmbasade u Sarajevu u izborni proces u BiH.

Tokom razgovora, on je naglasio da sankcije koje je američka administracija uvela funkcioneru SNSD-a Nikoli Špiriću nemaju veze sa njegovim političkim stavovima, nego isključivo sa ekstremnom političkom korupcijom u koju je bio uključen kao nosilac visokih javnih funkcija.

Na kraju razgovora, ministar i njegov sagovornik saglasili su se da je neophodno da se u BiH odmah nakon izbora nastavi sa reformama, posebno u oblasti ekonomije i borbe protiv korupcije, striktno poštujući Ustav BiH i uspostavljenu podjelu nadležnosti, saopćeno je.

Na sastanku CEI čiji je domaćin bila ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić, razgovaralo se o aktuelnim temama kao što su regionalna saradnja, podrška državama članicama na njihovom evrointegracionom putu, izazovi migracija te intenziviranju saradnje CEI-a sa drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kosovska ministrica: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo