Bosna i Hercegovina     | 27.09.2018. 18:19 |

Ramić otvorio put za povratnike u srebreničkom selu Karačići

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u Srebrenici, gdje je svečano otvorio novoizgrađeni lokalni put u srebreničkom selu Karačići, za potrebe bošnjačkih povratnika u tom kraju.

Riječ je o projektu, koji je zajednički realiziran kroz sufinansiranje Općine Srebrenica i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, uz značajno finansijsko učešće i samih mještana.

- Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u ovom mandatu je napravilo ogroman iskorak u putnom povezivanju povratničkih naselja. Riječ je o selima, koja su i prije rata bila odsječena jedna od drugih, a onda i od najbližih gradova što je otežavalo život, a posebno ga otežava u uslovima današnje potrebe za brzom komunikacijom. Bolji putevi učestvuju na sve ostale aspekte života, od privređivanja, preko obrazovanja do zdravstva. Kada vam je vremenski blizu radno mjesto, škola, bolnica i druge ustanove onda je život lakši, a to svakako postižemo kroz ova ulaganja - kazao je Ramić.

Po riječima povratnika Samira Bektića navedeni put će im olakšati dolazak do Srebrenice i povezat još nekoliko mjesta koja gravitiraju prema Karačićima.

- Jako puno se porodica vratilo ovdje. Tako da smo zahvalni Ministarstvu i našim predstavnicima u Općini koji su kandidovali ovaj projekat, čiju smo realizaciju dočekali. Zahvaljujemo se ministru što nas je i obišao danas i s nama podijelio radost - kazao je Bektić.

 Ministar Ramić je istaknuo da su realizirani brojni projekti na području Srebrenice u ovom mandatu, te da može svijetla obraza govoriti o tome.

- Samo u Srebrenicu smo uložili 6,2 miliona KM. Bilo je i ranije predstavnika na visokim dužnostima iz ovoga kraja, koji su dobili priliku da vode državne institucije najvišeg ranga, ali nisu uspjeli čak obnoviti ni put u svome rodnome selu. Mi smo to učinili u ovome mandatu, i u njihovom selu i drugima, jer ne trebaju povratnici biti taoci njihove destruktivne politike. Naš cilj je da svaki čovjek koji se vratio ima priliku za dostojanstven živote u svome na svome - kazao je Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trajno zbrinuti - Devet porodica u Ključu dobilo nove stanove

Ministar Dizdar u posjeti Livnu i Tomislavgradu

Danas potpisivanje ugovora za obavljanje pripravničkog staža za 40 povratnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo