Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 16:31 |

Završena Konferencija o društvenim mrežama i lažnim vijestima 'Digitala Press'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) - Dvodnevna konferencija "Digitala Press" u organizaciji Fondacije Dokukino, na kojoj je oko 40 novinara iz Bosne i Hercegovine učilo o dodatnim vještinama za korištenje digitalnih i online alata i društvenim mrežama u svakodnevnom radu, završena je danas u Sarajevu.

Drugog dana konferencije održane su praktične radionice za usavršavanje korištenja digitalnih alata i društvenih mreža, o osposobljavanju novinara da lakše prepoznaju lažne vijesti na internetu, ali i da svoj rad predstave putem društvenih mreža.

Predstavnik Centra za istraživačko novinarstvo Mubarek Asani govorio je o digitalnim alatima i društvenim mrežama, novinar BBC-a Aleksandar Miladinović o globalnim izazovima digitalnog novinarstva, a urednik BHRT-a Aleksandar Brezar o lažnim vijestima.   

Izvršna partnerica za BiH Fondacija Dokukino Vanja Spaho kazala je da su novinari kroz praktične radionice dobili  priliku da saznaju više o tome kako da digitalne alate iskoriste za prikupljanje i provjeravanje informacija, ali i za promociju sopstvenog rada na društvenim mrežama.

Uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, program "Digitala.Press" vodi regionalna Fondacija Dokukino, koja u Crnoj Gori, na Kosovu i u Srbiji radi pod imenom Propulsion i specijalizirana je za kampanje koje promovišu ulaganju u dobrobit društva.

Riječ je o komunikacijskoj agenciji koja sarađuje s međunarodnim institucijama, organizacijama civilnog društva, a s najvećim kompanijama regiona razvija programe ulaganja u društvo kroz materijalnu i mentorsku podršku mladim ljudima koji imaju ideje koje će oblikovati budućnost regiona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta