Bosna i Hercegovina     | 28.09.2018. 14:08 |

TIBiH - Konferencijom obilježen Međunarodni dan slobode pristupa informacijama

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 28. septembra (FENA) – „Transparentnost raspodjele javnih sredstava – dostupnost podataka i perspektive otvorene vlasti“ bila je tema konferencije kojom je Transparency International danas u Sarajevu obilježio Međunarodni dan slobode pristupa informacijama.

Na konferenciji je prezentirano istraživanje Transparency Internationala koje pokazuje nezadovoljavajući stepen transparentnosti javnih organa, a koji se ogleda kroz nepoštivanje zakonom propisane procedure, pogrešno tumačenje odredbi.

- Informacije koje najčešće nisu dostupne jasnosti, a koje se odnose na potrošnju javnih sredstava, su  informacije o korisnicima stipendija, sredstvima NVO, subvencijama, te poticajama poljoprivrednicima i slično. Javni organi uglavnom izbjegavaju prikazati krajnje korisnike – navela je Ivana Korajlić iz Transparecy Internationala.

Kaže da je problem i poštivanje rokova i forme, a kada se govori o samom pristupu kompletnim informacijama, on je posebno ograničen.

U RS-u, naprimjer, 70 posto institucija kojima su slani zahtjevi nije dostavilo sve tražene informacije, u Federaciji je to malo više od 50 posto, a jako malo informacija institucije objavljuju na svojim web stranicama.

Ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur smatra da pitanje implementacije zakona o pristupu javnim informacijama ukazuje da postoje slabosti na koje Ombudsmeni BiH ukazuju.

Kaže da se najveći broj žalbi instituciji Ombudsmana odnosi na pitanje trošenja javnih sredstava, „a to su novci svih građana“ i nema razloga da se ti podaci ne objavljuju.

Pozvala je i medije da medijski prostor iskoriste za edukaciju građana jer često neprecizni i nepotpuni zahtjevi i očekivanja od javnih organa da sačinjavaju nove informacije čine osnov da se takvi zahtjevi odbiju.

Izrazila je nadu da će, ukoliko svi budu radili zajedno, Ombudsmeni imati manji broj žalbi građana.

Učesnici današnje konferencije će ukazati i na važnost perspektive otvorene vlasti prema građanima, kao i na implementaciju Zakona o slobodi pristupa informacijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Blagovčanin: Regulisanje pitanja sukoba interesa predstavlja suštinski važan priroritet za BiH

Blagovčanin: Novi zakon o slobodi pristupa informacijama korak unazad

Blagovčanin: Donošenje novog Zakona o pristupu informacijama primjer kako ne treba pristupati usvajanju važnih zakonskih rješenja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta