Kultura     | 29.09.2018. 09:26 |

Predstava „Mačak u čizmama“ proglašena najboljom na 23. susretu pozorišta lutaka

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 29. septembra (FENA) - Predstava "Mačak u čizmama“ Dječijeg pozorišta Republike Srpske izabrana je za najbolju predstavu u cjelini na 23. susretu pozorišta lutaka, koji je završen u Bugojnu.

Epitet nabolje glumice i animatorice pripao je Božani Bijelić za ulogu u toj predstavi, a priznanja su dodijeljena i Ivanu Nevjestiću za animaciju i glumu u predstavi „Zmaj i princeze“ (Lutkarsko kazalište Mostar), Igoru Kasapoviću za muziku u predstavi „Prodani smijeh“ (Bosansko narodno pozorište) i Nedžadu Maksumiću za adaptaciju teksta u predstavi „Punim jedrima“ (Pozorište lutaka Mostar).

Nagrada za najbolju režiju pripala je Todoru Valovu, koji je režirao predstavu „Mačak u čizmama", dok su najbolju scenografiju imali Iva Gikova i Ivaylo Nikolov u predstavi „Punim jedrima“.

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski dobitnici su nagrade za najbolju kreaciju lutaka u predstavi  „Prodani smijeh“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Stručni žiri Festivala činili su glumac-lutkar iz Šida Cvetin Aničić, student Pozorišne akademije Banja Luka Marko Vukosav, te Bugojanac Antonio Džolan.

Po mišljenju Dječijeg žirija, najbolja predstava na 23.susretu pozorišta lutaka BiH bila je „Zmaj i princeze“, koju su izveli članovi Lutkarskog kazališta iz Mostara.

U okviru takmičarskog i revijalnog dijela programa 23. susreta pozorišta lutaka BiH, koji je u Bugojnu trajao od 24. do 28. septembra, odigrano je ukupno osam predstava.

Organizirana su i druženja mališana s dječjim piscem Šimom Ešićem, kao i radionice za izradu lutaka.

Ceremoniji zatvaranja Susreta prethodio je mjuzikl „Kralj lavova“, u izvođenju članova Kulturno-informativnog centra iz Tomislavgrada.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'