Ekonomija     | 29.09.2018. 10:27 |

Ramić: Investitori žele zaštititi svoja ulaganja na efikasan način (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Četvrti Sarajevski dani arbitraže bit će održani 24. oktobra, a glavni fokus ovogodišnje konferencije je investiciona arbitraža, sa naglaskom na praktične aspekte postupka, infrastrukturne projekte, FIDIC standardne ugovore i pravni okvir Bosne i Hercegovine za investicije i koncesije.    

Piše: Darinka Mitrović

- Uistinu nam je čast da je Sarajevo domaćin ovako renomirane konferencije na kojoj će učestvovati najveća i najeminentnija imena i advokatske kancelarije, kao što je  Baker i McKenzie, velika svjetska advokatska kuća koja zapošljava više od četiri hiljade advokata, zatim Andreas Reiner i Partneri iz Austrije, Ljubljana Arbitration Center iz Slovenije. Svakako moramo navesti i neke domaće renomirane partnere konferencije, kao što su advokatska kancelarija Marić and Co. iz BiH, Advokatska kancelarija Stevanović, Vijeće stranih investitora (FIC), GIZ, advokat Emir Sudžuka i B2Kapital d.o.o, te mnogi drugi - izjavila je Feni advokatica i projekt menadžerica Udruženja ARBITRI Armela Ramić.

Posebna pažnja, kako je dodala, bit će posvećena investicionoj arbitraži s obzirom da je BiH učesnica više arbitražnih postupaka pred međunarodnim centrima, a vrijednost tih sporova procjenjuje se na 1,6 milijardi KM. Samim tim, kako je kazala Ramić, potrebno je i korisno da strani i domaći stručnjaci razmijene svoja iskustva u toj oblasti. 

Tema konferencije je “Investiciona arbitraža u Bosni i Hercegovini – naučene lekcije i put naprijed”. Ramić je dodala da BiH u suštini nema toliko iskustva kada je riječ o arbitražnim postupcima. Nekoliko tih postupaka je u toku pa se ne trenutno ne može govoriti o njihovom uspjehu ili neuspjehu, a jedini spor koji je završen i koji smo nažalost izgubili, jeste onaj između austrijskog “Strabaga” i BiH. 

Udruženje ARBITRI je stručna nevladina organizacija čiji je cilj izgradnja i jačanje stabilnog sistema alternativnog riješavanja sporova u BIH što podrazumijeva arbitražu, medijaciju i mirenje. 

- Mi u suštini savjetujemo i samim investitorima, kao i kolegama advokatima da ugovaraju arbitražu, odnosno arbitražne klauzule ugovora. Smatramo da se strani investitori mogu privući u našu državu upravo stabilnim i konzistentnim pravnim sistemom. Strani investitori kada dolaze u BiH žele da znaju da će njihova investicija biti zaštićena  na efektivan i efikasan način i shodno tome arbitraža je savršen sistem kako da to učinimo i na koji način da privučemo strane investicije – dodala je Ramić.  

Prema njenim riječima, najčešće se u međunarodnim ugovorima unose arbitražne klauzule, odnosno stranke sve više prepoznaju značaj arbitraže, pogotovo kada je riječ o stranim investitorima i u svijetu je to uobičajeno. Međutim, kada govorimo o BiH, dodala je Ramić, potrebno je još raditi na tome da se razvije takva svijest kako kompanija, odnosno poslovne zajednice, tako i pravne zajednice kako bi savjetovali svojim klijentima da je arbitraža jedan od najpovoljnijih načina za rješavanje sporova. 

- Kada je riječ o našem zakonodavstvu, BiH još nema zakon o arbitraži i zaista vjerujem da je to nešto na čemu bismo svi zajedno mogli raditi. Trenutno je naš pravni okvir zadovoljavajući, međutim smatramo da je neophodno zagovaranje, odnosno donošenje samog zakona kako bi u potpunosti pružili pravnu stabilnost i sigurnost domaćim i stranim kompanijama - navela je Ramić.        

Konferencija posvećena investicionoj arbitraži odvijat će se u formatu interaktivne diskusije, učesnici su poslovna zajednica, advokati, domaći i strani eksperti, a glavni cilj je da se steknu relevantna znanja, odnosno stvori određena platforma za razgovor o toj temi.   

- Na prehodnim konferencijama zabilježen je izuzetno dobar odziv učesnika, a prošle godine smo imali jednu od najboljih konferencija u cijeloj regiji jer je Sarajevo ugostilo najveća imena iz svijeta arbitraže. Prijave za samu konferenciju su otvorene, učesnici se mogu prijaviti na web stranici Udruženja ARBITRI, www.asssociationarbitri.com -  kazala je Ramić u razgovoru za Fenu. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2188

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1OuAMXQ-Z-9SDNM0_ryVy5DcDeUXXl9gD?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo