Stranačke aktivnosti     | 29.09.2018. 13:42 |

Priopćenje za javnost HRS-a

FENA Saopćenje

Vodstvo Sveučilišta mora poštovati autonomiju te institucije

 

Ne samo da je neprimjereno i sramotno da „vodstvo Sveučilišta, na čelu sa Rektorom Zoranom Tomićem podržava kandidatsku listu HDZ-a BiH“, nego je to i protivno Statutu samog Sveučilišta. Umjesto potenciranja kritičko-znanstvenog dijaloga, ovim činom Sveučilište se vratilo u vrijeme socijalizma: vrijeme promoviranja unaprijed diktiranih, dovršenih i dogmatskih istina.

Misija Sveučilišta, općenito, je obrazovanje kritičkog i slobodnog promišljanja o društvu, znanstvenim problemima, imajući u fokusu javni interes i razvoj ljudskog potencijala. Sveučilište mora biti prostor kreiranja ideja i otkrića za dobro ne samo okruženja u kojem živi, nego svijeta općenito. Sve to poštujući pravila znanstvenog istraživanja i slobodu misli. Sami Statut Sveučilišta u Mostaru kaže kako je „Sveučilište neovisno o bilo kakvom političkom, religijskom ili drugom utjecaju“, kako „djeluje na temeljnom načelu autonomije Sveučilišta kojim se štiti sloboda znanstvenog istraživanja, koja uključuje njegovu punu odgovornost prema društvenoj zajednici“.

Podrška „Sveučilišta kandidatima „HNS-a“ za sve razine vlasti“ ne samo, da je, dakle, protivna Statutu Sveučilišta, nego ide protiv same prirode Sveučilišta. To nije ništa drugo nego vraćanje u socijalistička vremena kada Sveučilište nije služilo istraživanju i kritičkom razmišljanju, nego diktatu istina, ukalupljenih u komunističke ideološke okvire. Toliko se duboko u 21. stoljeću zaglibilo u te okvire, da se prelako prešlo preko činjenice kako Rektor jednog Sveučilišta koordinira i vodi kampanju jedne političke stranke i kako je velika većina vodstva akademske zajednice uključena u političku promociju. Kakav primjer dajete studentima Sveučilišta? Je li to učenje kritičkog propitivanja stvarnosti?

Sveučilište u Mostaru je jedna od temeljnih institucija, simbola nacionalnog opstanka Hrvata u BiH, a na ovaj način se degradira na karikaturne razine. Zašto se Rektor i „vodstvo Sveučilišta“, kad već podržavaju vodeću partiju, kod te iste partije ne usprotive najezdi privatnih visoko obrazovnih institucija gdje se diploma može kupiti novcem? Zašto se Rektor i „vodstvo Sveučilišta“ ne usprotive kršenju Zakona i degradiranju te institucije prigodom upošljavanja, kada se, pored diplome, traži pismeni ispit znanja u cilju namještanja radnog mjesta podobnim u javnim institucijama gdje to Zakonom nije propisano? Mogli bi danima postavljati pitanja propusta vodstva Sveučilišta.

Poštovani Rektore i „vodstvo Sveučilišta“, vaša misija nije i ne može biti podrška jednoj političkoj partiji (ne postoje kandidati liste HNS-a, jer ne postoji lista HNS-a. Postoji lista HDZ-a BiH koja je protupravno i licemjerno prisvojila ime HNS-a za potrebe političke kampanje), vaša misija je educirati studente i mlade da sami spoznaju pojmove legitimiteta i konstitutivnosti koje nam žele ukinuti. Da sami spoznaju što je to neravnopravnost i u čemu se ogleda. Ne samo da je to vaša misija, nego i obveza i posao. Ako to oni sami ne znaju, uzalud vam je naslikavanje sa stranačkim plakatima, jer vaš posao nije afirmacija stranačke politike i partijske ideologije kao znanstvene istine. Poštujte Statut i misiju institucije koju predstavljate!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) Z. P.

HRS

Vezane vijesti

Konferencija za novinare Hrvatske republikanske stranke

Priopćenje za javnost HRS-a

Priopćenje za javnost HRS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo