Kultura     | 30.09.2018. 18:04 |

Prvi MESS forum o predrasudama u 21. stoljeću održan u Art house Kriterion

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 30. septembra (FENA) - Prvi MESS forum o temi "Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?" održan je danas u Art house Kriterion u okviru programa 58. Festivala MESS.

U dijalogu motiviranom igranjem predstave "Otvoreni za sve", učestvovali su teatarski kritičar i selektor ovogodišnje bh. selekcije, Saša Milosavljević, autor i reditelj predstave "Deveta" Bojan Jablanec, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, inače dramaturg, teatarski kritičar i umjetnički kurator Tomasz Kirenczuk te bh. rediteljica Selma Spahić, dok je diskusiju moderirao direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković.

- Jedan od najvećih problema je nedostatak dijaloga između predstavnika sukobljenog mišljenja koje je utemeljeno na predrasudama. Suštinski nismo zainteresovani za ljude nego ideje. Imamo potrebu da sve kategoriziramo - naglasio je Tomasz Kirenczuk.

Bh. rediteljica Selma Spahić rekla je da borba protiv predrasuda kao plivanje uzvodno.

- Strah dolazi od nepoznatog. Da bismo razbili naše predrasude moramo se suočiti sa sobom i svojim strahovima, a mislim da to možemo uraditi tako što ćemo se upoznati sa nepoznatim slušajući - kazala je Spahićeva te dodala da se njena predstava "Ono što nedostaje" bavi odnosom koji se nikad nije desio.

Stavljajući predrasude u kontekst vremena u kojem živimo, Bojan Jablanec govorio je o granicama, opisujući ih kao ostavštinu evropskih ratova kroz historiju.

- Predrasude su po meni prirodna reakcija koja dolazi u trenutku kad naš uobičajeni život postaje ugrožen. Mislim da su predrasude naš odbrambeni mehanizam, ali na tome trebamo raditi i zato je u predstavi Deveta ključno pitanje humanizma - kazao je Jablanec te dodao da se ovom predstavom želi pokrenuti diskurs kako u pozorištu tako i u društvu.

Naredni MESS forum zakazan je za utorak 2. oktobra u Art house Kriterion o temi "Politika uništenja protiv civilizacije". Učesnici diskusije bit će autori i protagonisti predstave "Palmira" Bertrand Lesca i Nasi Voutsas, te Marion Kraske, direktorica Heinrich Boell Fondacije u Sarajevu, saopćili su organizatori. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu Forum o analizi trendova prijetnji i rizika od oružja za masovno uništenje

Vodik od proizvodnje do potrošnje u industriji i prometu

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković na 3. Antalija diplomatskom forumu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana