Kultura     | 01.10.2018. 12:48 |

Ovčina na međunarodnoj konferenciji u Azerbejdžanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. oktobra (FENA) - Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina boravio je prošle sedmice u Bakuu gdje je organizirana međunarodna naučno-praktična konferencija povodom 95. godišnjice Azerbejdžanske nacionalne biblioteke o temi "Inovacije u nacionalnim bibliotekama kao osnova promjene i pravca razvoja".

Ministar kulture Republike Azerbejdžana Abulfas Garajev istaknuo je značaj biblioteka modernog vremena kao vizionara unapređenja i promocije kulture i obrazovanja u cilju sakupljanja, čuvanja i njegovanja kulturnog i intelektualnog naslijeđa države.

Direktor NUBBiH Ismet Ovčina govorio je u okviru konferencije o e-izazovima ove biblioteke, osvrnuvši se na kreiranje zapisa u online bibliografskom sistemu, kao i razvijanje digitalnih kolekcija kroz međunarodne projekte te razvoj bibliotečkih nauka pomoću godišnjeg časopisa Bosniaca.

Naglasio je i značaj digitalnih tehnologija i otvaranja novih perspektiva za istraživanje, podučavanje, publiciranje i saopćavanje informacija, kroz pristup izvorno digitalnom materijalu i izrađujući digitalne surogate na osnovu postojećeg izvornog materijala.

Pored ovog na konferenciji su izloženi i radovi "Optimalni načini digitalizacije", "Izgledi za razvoj biblioteka u kontekstu digitalne ekonomije", "Sistematski pristup kao osnova za razvoj društveno-kulturnih aktivnosti" te "E-izvori i njihov opseg", saopćeno je iz NUB-a BiH.

Nacionalne biblioteke BiH i Azerbejdžana imaju dugogodišnji sporazum o saradnji kojim se održava kontinuirana bibliotečka saradnja, a Ovčina je u Bakuu direktoru Nacionalne biblioteke Azerbejdžana Karimu Tahirovu i ministru kulture Republike Azerbejdžana Abulfasu Garajevu poklonio jedan broj izdanja NUBBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NUBBiH promovisala 28. broj časopisa 'Bosniaca' na Sajmu knjiga

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'