Stranačke aktivnosti     | 01.10.2018. 12:39 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Članak podrške Nerkeza Arifhodžića

Prof. dr. Denis Bećirović, kojeg poznajemo po impozantnom radu kao državnog poslanika, vrlo talentiranog političara, izvrsnog znanstvenika i dokazanog patriotu, ličnost je koja je u fokus svog državničkog djelovanja stavila izgradnju moderne države Bosne i Hercegovine, u čijem političkom programu nalazimo kako našu zemlju učiniti ekonomski razvijenijom, sigurnijom, pravednijom, okrenutoj budućnosti, općenito uspješnijom i boljom za sve nas. Njegova jasna vizija budućnosti izdvaja ga od ostalih političara, posebno kandidata za članove Predsjedništva BiH, jer je Denis Bećirović istinski narodni tribun koji se vehementno bori za interese građana, koji su istovremeno i interesi naše države.

Kod dr. Denisa Bećirovića impresionira znanje, posvećenost i dosljednost u borbi za odbranu suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodno-pravnog subjektiviteta, nezavisnosti, cjelovitosti, historijskog naslijeđa i kontinuiteta naše države. Rijetko je sresti ljude sa takvim kapacitetom da na kristalno jasan način govore i rade za svoju domovinu. Denis Bećirović je takav i služi mu na čast, a nama daje vjeru da će u kapacitetu šefa države na najbolji način raditi u interesu države Bosne i Hercegovine, posebno u vođenju vanjske politike.

U dosadašnjem političkom djelovanju, kao univerzitetski profesor, autor značajnih knjiga iz historije naše države, kao predsjednik državnog parlamenta, a nadasve kao patriota i intelektualac koji ima sposobnost da anticipira  prijetnje koje dolaze prema našoj državi, pokazao je šta znači blagovremen i argumentovan odgovor na prijetnje koje su dolazile iz inostranstva. Posebno onih koji bez prestanka  dolaze iz susjedstva, a povezani su unutrašnjim remetilačkim faktorima koji u sadejstvu sa mentorima u susjedstvu, nastoje realizirati velikodržavne politike susjeda. Denis Bećirović na poseban, politički i znanstveni način, demaskira pritajene i otvorene agresivne prijetnje prema Bosni i Hercegovini, a ne samo da ih efikasno raskrinkava nego istovremeno daje prijedloge na kojima osnovama je moguće i trebaju se graditi trajni mir i  ukupni odnosi u našoj regiji.

Posljednje poruke Aleksandru Vučiću i Kolindi Grabar Kitarović, kojim se upozoravaju lideri susjednih Srbije i Hrvatske da prestanu sa mješanjem u izbore u Bosni i Hercegovini, govore o zrelosti državnika dr. Denisa Bećirovića da se efikasno suprotstavi  podzemnim i paternalističkim aktivnosti susjeda i njihovog mješanja u unutarnja pitanja naše zemlje. Pri tome, u Bećirovićevim stavovima sadržane su evropske i civilizacijske tekovine koje zorno odražavaju biće Bosne i Hercegovine.

Denis Bećirović je političar koji se ne libi da ošto kritikuje nedoslijednost i nedjelotvornost našeg državnog vrha u obrani interese Bosne i Hercegovine, posebno u prilikama otvorene kolaboracije nacionalističkih lidera iz Bosne i Hercegovine sa interesima krugova iz inostranstva. Zato su u njegovom fokusu odnosi sa susjedima Srbijom i Hrvatskom, obzirom da iz tih država dolaze i najveći izazovi za našu zemlju, obzirom da se ni srpsko ni hrvatsko društvo nisu suočile sa istinom o agresorskoj politici koju su vodile prema Bosni i Hercegovini, a još manje da ova društva proživljavaju katarzu. Zato je on odlučno razbija njihove nedosanjane snove iz prošlosti i nepesahle apetite.

Denis Bećirović ne posustaje u odbrani najvažnijih vrijednosti za našu domovinu i pokazuje dosljednost, zavidno znanje i nadasve odlučnost da se na vanjskopolitičkom, kao i unutrašnjem planu, bori za demokratsku, evropsku, naprednu i prema svijetu otvorenu  Bosnu i Hercegovinu u kojoj građani i konstitutivni narodi grade, na zdravim osnovama, zajedničku budućnost uz uvažavanje historijskog, kulturnog, vjerskog i svakog drugog pozitivnog naslijeđa. Ugledni IFIMES iz Ljubljane ga je izdvojio kao najveću političku nadu i čovjeka koji može promijeniti trenutne društvene tokove u  Bosni i Hercegovini.

Političar koji se na dužnosti predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i dugogodišnjeg člana Vanjskopolitičke  komisije, i ne samo u okviru parlamentarne diplomacije, pokazao vrlo uspješnim da se nosi sa sve složenijim  vanjskopolitičkim izazovima pred kojim stoji Bosna i Hercegovina.  Dokazao  je zrelost državnika i u brojnim  kontaktima na multilateralnom i bilateralnom planu. Za ovu tvrdnju našao sam uporište u njegovm raznovrsnom i raskošnom radu, od upornog zalaganja za naše članstvo u NATO i Evropskoj Uniji, razvijanja svestranih veza sa najznačajnijim državama u svijetu, drugim partnerskim i prijateljskom zemljama, do odbrane međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine na multilateralnom planu, ukazivanja na proturiječnosti u Dejtonskom  mirovnom sporazumu i drugim važnim pitanjima za budućnost naše zemlje. U svoje prioritete je uvrstio i izgradnju bliskih odnosa naše zemlje sa Vašingtonom, Briselom, Berlinom, Londonom, Ankarom i drugim prijateljskim zemljama Organizacije islamske konferencije, ne zanemarujući naše odnose sa Moskvom, Pekingom, Tokijom i drugim velikim ekonomskim i političkim subjektima u svijetu, posebno državama i našim partnerima u regiji, državama članicama Evropske Unije i NATO, kao i drugim zemljama  u svijetu sa kojim naša država ima zvanične odnose. Na multilateralnom planu zalaže se na jačanju  kapaciteta i efikasnosniju OUN, aktivan odnos naše zemlje u regionalnim, evropskim i svjetskim organizacijama u kojim smo članica ili u drugom svojstvu, posebno u međunarodnim finansijskim i ekonomskim institucijama. U njegovom fokusu je dijaspora, iseljena Bosna i Hercegovina, koju smatra sastavnim dijelom matice i za koju se zalaže da se posebnim zakonom osiguraju ista prava kao i građanima u zemlji.

Denis Bećirović je pažljivi čuvar principa na kojim se grade odnosi Bosne i Hercegovine sa spoljnim svijetom, kritičar devijantnih pojava i čovjek koji se zalaže da naša diplomacija dobije karakter snažnog zaštinika državnih interesa, posebno njenu osposobljenost kao efikasnog servisa za našu ekonomiju. Istovremeno, radi se o  državniku koji ima kapacitet da identifikuje opasnosti koje su se nadvile nad našom zemljiom u  završnoj fazi globalizacije u svijetu, kao i početku novog procesa, parcijalizacije istog svijeta, pri čemu naglašava da moramo biti spremni spriječiti da u nekim novim projektima  naša zemlja ne postane moneta za potkusurivanje velikih. Denis Bećirović ima znanje, energiju, odlučnost i podršku svih nas, kojima je u srcu država Bosna i Hercegovina, da predvodi našu zemlju u odbrani njenih vitalnih interesa. Zato ima i moju punu podršku.

Denis Bećirović se odredio da vodi pozitivnu izbornu kampanju, ni jednoj izjavi nije bilo napada ad homine, a kao neprijatelje je označio teško negativno naslijeđe koje ostavljaju aktuelne vlasti i  njihovi protagonisti, a koji se ponovo i na  bezobziran  način natjeću za  najvišu poziciju u državi. Pri tome, Bećirovićevi protukandidati ne iznoseći ni jedan validan razlog u prilog ispraznih tvrdnji,  više govore o sebi i svojim blijedim ličnostima i limitiranim mogućnostima nego o drugome. Zaklanjaju se iza partija ili leđa svojih stranačkih lidera, u izobilju para, dobrim dijelom narodnog novaca,  kojim finansiraju  svoje političke, medijske, propagandne i druge projekte, uključiv i hajke na čestitog i nesumljivo najboljeg kandidata za člana Predsjedništva BiH, narodnog tribuna dr. Denisa Bećirovića. Ipak, odluka je na narodu  i njegova je posljednja koja se mora respektivati. Tako je u demokraciji.

Brojni ugledni autori: političari, privrednici, univerziteteski profesori, umjetnici, pisci, poznate javne ličnosti, lideri i visoki dužnosnici socijaldemokratskih, demokratskih i drugih evropskih partija centra i ljevice, govorili su i pisali o dr. Denisu Bećiroviću. Ja se slažem sa njihovim ocjenama i porukama pa ih ne želim ih ponavljati. Iz svih njih je jasna proruka da je Denis  Bećirović čovjek koji ima kapacitet reformatora i da mu treba dati povjerenje. 

Prof. dr. Denis Bećirović je stamen čovjek koji čvrsto stoji u odbranih naših civilizacijskih, patriotskih i moralnih vrijednosti. Intelektualno je nadmoćan, humanističkog profila i prefinjen u izrazu, energičan u odbrani države Bosne i Hercegovine, oštar prema onim koji to zaslužuju, bogat znanjima i impresivnog političkog angažmana. On je danas zreo političar u svakom pogledu. Zato će Denis Bećirović biti pobjednik na ovim izborima, sa velikim povjerenjem birača u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo