Bosna i Hercegovina     | 01.10.2018. 14:03 |

Zgrada Studentskog centra Zenica nakon 40 godina dobila novu fasadu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 1. oktobra (FENA) - Četrdeset godina stara zgrada Studentskog centra u Zenici, na kojoj je prošle godine promijenjena kompletna stolarija, ovu akademsku godinu, 2018./2019., dočekala je s novom fasadom.

Tako će i 220 studenata, koji su imali sreću da za ovu akademsku godinu dobiju smještaj na bazi polupansiona, imati daleko ugodnije uslove za život i učenje. Na listi čekanja ove godine ostalo je 47 studenata, koji također upisuju godinu za godinu, ali zbog nedovoljnog kapaciteta nisu mogli biti primljeni.

-Prvi smo dio fasade uradili još proljetos, a drugom smo fazom kompletirali fasadni omotač, koji je jedna od pretposljednjih mjera iz domena energetske efikasnosti. Ostaje nam još da postavimo solarne panele i bojlere za pripremu tople vode, a što bismo trebali uraditi u narednih mjesec ili dva - ističe direktor Studentskog centra Dino Eminović.

Studentski centar je, u navedene projekte, uložio oko 250.000 KM. Od toga je Vlada ZDK-a osigurala 120.000 KM, Federalno ministarstvo okoliša 50.000 KM za drugu fazu izrade fasade, dok su preostalih 80-ak hiljada KM osigurali iz vlastitih sredstava, odnosno budžeta Univerziteta Zenica, u sklopu kojeg i posluju.

Eminović najavljuje da će naredna aktivnost biti priprema dokumentacije za obezbjeđenje preduslova za proširenje kapaciteta.

-Želimo sagraditi aneks, uz postojeću zgradu. Planirali smo da time naš kapacitet prošimo za dodatnih 90 do 100 kreveta. Projekt smo uvrstili u srednjoročni plan potencijalnih projekata javnog privatnog partnerstva za period 2018.- 2020. godine, a koji je odobren i od Vlade ZDK - navodi Eminović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Počela nastava i na zeničkom univerzitetu, Studentski centar za sada prihvatio samo brucoše

Akademska godina počinje 9. oktobra, Studentski centar Zenica primio 242 zahtjeva za smještaj

Zenički univerzitet u drugom roku primio 160 prijava, početak nastave će kasniti zbog radova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo