Regija     | 01.10.2018. 16:32 |

Brnabić: Zemlje regije imaju veliku šansu u području IT tehnologije

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 1. listopada (FENA) - Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u ponedjeljak da uključivanjem u procese digitalnog preustroja cijela regija može postati "regija pobjednika" i da sve zemlje u okruženju imaju veliku šansu koju trebaju iskoristiti da u IT sektoru sustignu razvijene države.

 Brnabić je, prigodom otvorenja Summita 100 biznis lidera u jugoistočnoj Europi, rekla kako "čvrsto veruje da je 4. industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i cijele regije da uhvate korak s razvijenim svijetom".

 Njezino mišljenje dijeli i predsjednica Srpske asocijacije menadžera i predsjednica UO Summita 100 Stanka Pejanović, čija je poruka da se "zajedničkim naporima" može pridonijeti i učiniti da "cijela regija bude konkurentnija i iskoristi prednosti digitalne transformacije".

 Brnabić je sudionicima dvodnevnog međunarodnog skupa u Beogradu rekla kako je Srbija u prvoj polovici ove godine ostvarila rast bruto nacionalnog dohotka (BDP) od 4,85 posto, čime se, kako je kazala, "svrstala među najbrže rastuće ekonomije u Europi". Očekuje da se taj trend održi i da na kraju godine rast BDP-a ostane iznad četiri posto.

 Ona je naglasila da su "javne financije Srbije stabilizirane" jer već treću godinu zaredom ostvaruje suficit u državnom proračunu, uz smanjeni javni dug ispod 60 posto, u čemu je, kako kaže Brnabić, Srbija bolja od većine članica EU. Brnabić je najavila da će u iduće tri godine srbijanska vlada, uz pomoć Svjetske banke, uložiti 60 milijuna eura u IT sektor i znanstvene projekte.

 Summit 100 traje dva dana, a srbijanska premijerka najavila je za travanj 2019. godine još jedan međunarodni skup u Beogradu, regionalni summit "s uglednim gostima iz regije, Europe i svijeta", posvećen digitalnoj tehnologiji, javlja Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Brnabić najavila da će Dačić predsjedavati Vladom Srbije do izbora nove vlade

Brnabić: BDP Srbije je vrijedan skoro 70 milijardi eura

RH će na samitu NATO-a upozoriti na hibridno djelovanje ruskih saveznika u susjedstvu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta