Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 11:10 |

Na ulicama Sarajeva za 63 posto manje pasa nego 2013. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Broj pasa na ulicama grada Sarajeva je za 63 posto manji u odnosu na broj zabilježen 2013. godine, pokazuje istraživanje/brojanje pasa, koje predstavništvo Fondacije Dogs Trust provodi na godišnjoj osnovi još od dolaska u BiH 2012. godine.

- Iako inicijativa lokalnih vlasti još uvijek nije sasvim dovoljna da zakonski sistem upravljanja populacijom pasa u potpunosti samostalno funkcionira, programi koje uglavnom finansira, koordinira i kreira Dogs Trust uveliko su doprinijeli kontinuiranom padu broja napuštenih pasa - rekao je šef Predstavništva Fondacije Anel Bećirović.

U četiri gradske općine Sarajeva zabilježeno je 20 posto, a u ostalim općinama Kantona 28 posto manje napuštenih pasa u odnosu na 2017. godinu.

Prema ovom istraživanju završenom u junu 2018. godine, ukupno 65 posto napuštenih pasa u gradu Sarajevu ima ušnu markicu kao znak da su sterilisani, a od tog broja 80 posto je obrađeno kroz program koji finansira Fondacija Dogs Trust, što dodatno znači da su ovi psi i čipovani, vakcinisani i očišćeni od parazita.

Sterilisanjem još 10 posto populacije pasa na ulicama, Predstavništvo će u okviru Programa masovne sterilizacije u Kantonu Sarajevo postići inicijalno postavljeni cilj - da pomogne da se masovnom sterilizacijom obuhvati 80 posto te populacije.

U cijelom Kantonu je u odnosu na prošlu godinu zabilježen manji procent kučića i to u gradu za 5,9 posto, a u ostatku općina Kantona za 7 posto, što pokazuje da se pod kontrolu stavlja i glavni izvor problema, a to su neželjeni vlasnički psi i njihovo potomstvo, koje neodgovorni vlasnici nekažnjeno ostavljaju na ulici, saopćeno je iz Fondacije Dogs Trust.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'