Bosna i Hercegovina     | 02.10.2018. 15:04 |

Održan štrajk upozorenja u srednjim školama na području BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. oktobra (FENA) - Štrajk upozorenja održan je danas u svim srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Kako navode u Kantonalnom odboru Sindikata srednjeg obrazovanja BPK-a, razlog je neusvajanje usaglašene Instrukcije o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike srednjih škola, od strane Vlade BPK Goražde.

- Pod pritiskom članova sindikata srednjeg obrazovanja bili smo prinuđeni jučer donijeti odluku o održavanju štrajka upozorenja u vremenu od 13.15 do 14 sati i to će trajati svakodnevno do ispunjenja našeg zahtjeva - kazao je Eldin Isanović, predsjednik KO Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

U sindikatu podsjećaju da je od potpisivanja Kolektivnog ugovora za oblast srednjeg obrazovanja u BPK prošlo tri mjeseca te ocjenjuju kako je krajnje vrijeme da Vlada da saglasnost na Instrukciju o platnim razredima i koeficijentima.

- Pregovarači timovi sindikata i resornog kantonalnog ministarstva su usaglasili Instrukciju i ostalo je još samo da ona dođe na dnevni red i da Vlada da saglasnost za njenu primjenu. Uposlenici srednih škola time dobijaju ono što je potpisano Kolektivnim ugovorom odnosno njihova prava se izjednačavaju s pravima uposlenih u organima uprave - pojasnio je Isanović.  

Sindikat srednjeg obrazovanja BPK očekuje da se Instrukcija o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata nađe na prvoj narednoj sjednici Vlade BPK. Ukoliko se to ne desi, iz Sindikata poručuju da će poduzeti i druge mjere u skladu sa Zakonom o štrajku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'