Bosna i Hercegovina     | 03.10.2018. 09:10 |

AKAZ-u međunarodno priznati standardi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Nakon što je na posljednjem sastanku razmotrio izvještaj Komiteta za ocjenu Međunarodne udruge za kvalitet u zdravstvu (ISQua), Odbor za akreditaciju ove krovne svjetske udruge za kvalitet donio je odluku o akreditiranju Standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) na period od 2018. do 2022. godine.

Tim je AKAZ postao prva agencija u regionu i jedna od 42 organizacije u svijetu s međunarodno priznatim standardima, a Bosna i Hercegovina se našla u društvu 24 najrazvijenije zemlje svijeta čija agencija posjeduje ovu  prestižnu međunarodnu akreditaciju, među kojima su Japan, Francuska, SAD, Kanada, Belgija i Norveška.

- Veliko mi je zadovoljstvo da mogu reći da je Agencija ispunila svoj programski cilj za 2018. godinu o završetku procesa akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu. Još više mi je drago da je AKAZ dobio potvrdu za dobar i kvalitetan rad, jer ova akreditacija je rezultat dugotrajnog, stručnog i vrlo zahtjevnog angažmana svih zaposlenika i suradnika Agencije i vrlo smo ponosni na činjenicu da smo za to dobili i međunarodnu verifikaciju od ovako ugledne svjetske asocijacije - kazao je direktor AKAZ-a Ahmed Novo.  

Potcrtava kako je i zakonska obaveza Agencije da razvija sistem akreditiranja usaglašen sa evropskom i međunarodnom praksom iz te oblasti, kao i da je obaveza njega kao direktora da u vršenju svojih dužnosti ostvaruje međunarodnu saradnju sa istim ili sličnim organizacijama za kvalitet i sigurnost zdravstvene zaštite i drugim organizacijama iz djelokruga AKAZ-a što je, dodaje, u potpunosti i ispunjeno prolaskom kroz ovaj zahtjevan proces.

AKAZ je prošao kroz proces akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu kod ISQuae, što podrazumijeva standarde za domove zdravlja, timove porodične medicine, centre za mentalno zdravlje i apoteke, saopćeno je iz Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zgrade u Mostaru mogu izdržati potrese magnitude 5,0-6,0 po Richteru

Elektrotehnika u BiH - Usvojeno 15.000 evropskih i međunarodnih standarda

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana