Bosna i Hercegovina     | 03.10.2018. 16:41 |

Počeli radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda u MZ Bogušići

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3. oktobra (FENA) - U goraždanskoj Mjesnoj zajednici Bogušići danas su počeli radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda. Riječ je o značajnom projektu koji finansira Vlada Češke Republike putem Razvojne agencije Češke.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović ističe da je prethodno urađena projektna dokumentacija te da je Grad Goražde s ovim projektom aplicirao prema Vladi Češke.

- Po ugovoru iz 1991. godine u sporazumu koji je potpisan sa Hidroelektranom (HE) Višegrad  jasno je naglašena njena obaveza koju treba da ispuni prema ovoj lokalnoj zajednici, a to je sufinansiranje ovakvih projekata. Naišli smo na razumijevanje Vlade Češke a vrijednost ovog projekta je 140.000 KM, gdje će se na 100 m2 uraditi prvi kolektor u koji će se priključiti 80 kuća, nakon čega ide druga faza, čime će Bogušići biti prva od ruralnih mjesnih zajednica koja će riješiti ovaj problem - pojasnio je Ramović.

Ističe da je urađen projekt i za izgradnju kolektora Berič - Mravinjac što će takođe biti važno za područje kako beričke tako i ilovačke kotline, a postoji projekat i za MZ Sadba. 

- Ako želimo u EU moramo početi rješavati probleme otpadnih voda i sve ono što bi na bilo koji način ugrozilo naše vodno područje. U ovom slučaju izvođač je firma „Kaja Company“  d.o.o. Goražde i rok za završetak radova je 60 dana - istakao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

U Goraždu i dalje negativan prirodni priraštaj  

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'