Kultura     | 03.10.2018. 17:53 |

Inicirano stavljanje rodne kuće Safvet-bega Bašagića u funkciju muzeja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Otkup rodne kuće istaknutog bh. pjesnika i historičara Safvet-bega Bašagića u Nevesinju i njeno stavljanje u funkciju muzeja-spomen kuće bio je povod današnjeg sastanka koji je inicirao gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, a prisustvovali su mu i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj te direktor studentskog doma Islamske zajednice Muamer Tinjak sa saradnicima.

Kako je navedeno, proceduru otkupa kuće, koja će biti na raspolaganju za turističke posjete i đačke ekskurzije, vodio bi Grad Sarajevo u skladu s propisima, dok bi Kanton Sarajevo sufinansirao njenu kupovinu, saopćeno je iz Press službe KS.

Prema riječima Tinjaka, sačuvan je autentični izgled tipične bosanskohercegovačke kuće koja arhitekturom podsjeća na kuće iz osmanskog perioda. Trenutno je u vlasništvu porodice Ćorić koja ju je kupila od porodice Bašagić 1956. godine.

- Zajednička nam je namjera otkupiti i otrgnuti ovaj spomenik kulture od zaborava, odnosno učiniti ga dostupnijim za što veći broj turista ali i đaka koji će moći posjetiti to mjesto. Dogovoreno je da prije svega stručnjaci procijene trenutno stanje, kao i vrijednost objekta kako bi se moglo pristupiti konkretnim koracima vezanim za današnji dogovor - kazao je premijer Zolj.

Safvet-beg Bašagić bio je istaknuti pjesnik, historičar, dramski pisac i prevodilac sa orijentalnih jezika. Rođen je 1870. godine. U Nevesinju je pohađao osnovnu školu, a nakon toga upisao Gimnaziju u Sarajevu. Potom odlazi na Bečki univerzitet, gdje 1910. godine doktorira orijentalne jezike i historiju islama i jedan je od prvih doktora u BiH koji je završio obrazovanje u Beču.

Vratio se u Sarajevo, gdje je predavao arapski jezik u Gimnaziji. Bio je pokretač mnogih kulturnih dešavanja, a nakon Prvog svjetskog rata radio je u Zemaljskom muzeju do 1927. godine, kada je penzionisan. Umro je sedam godina kasnije i ukopan u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Švicarski muzej prikazuje kontroverznu zbirku umjetnina stečenih u doba nacizma

Mehić: Muzej 'Život u Sarajevu pod opsadom' izaziva snažne emocije (VIDEO)

Muzej posvećen Enveru Hoxhi postat će centar za tečajeve informatike

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana