Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 11:40 |

Ivanić: Saradnja sa IAEA rezultirala nizom značajnih projekata (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu nakon susreta s direktoricom Sektora tehničke saradnje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za Evropu Anom Raffo-Caiadom da je Državna regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu sigurnost BiH ostvarila vrlo dobru saradnju sa IAEA, te da je posebno u posljednje vrijeme došlo do realizacije niza značajnih novih projekata.  

- Ti projekti se posebno odnose na upotrebu nuklearne energije u medicini. Bolnica u Kasindolu će vrlo brzo dobiti najmoderniji CT aparat vrijedan oko 500 hiljada eura, a sličan aparat već je isporučen Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu - kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, u Banjoj Luci je dogovoreno i teče isporuka opreme za laboratoriju za proizvodnju galijuma-68 koji se koristi u dijagnostici u nuklearnoj medicini, te da će Veterinarski fakultet Sarajevo i Institut dr. Vaso Butozan u Banjoj Luci dobiti dvije laboratorijske opreme vrijedne također oko 500 hiljada eura.

-Namjena te opreme je dijagnosticiranje ispravnosti proizvoda animalnog porijekla i time stvaranje pretpostavki da se i ta vrsta proizvoda može izvoziti što je veoma značajno i pokazuje da se može na jednostavan način ostvariti saradnja sa međunarodnim institucijama i uvjeren sam da će sličnih projekata biti i ubuduće - dodao je Ivanić.  

Naveo je da se priprema jedan projekt u okviru kojeg bi trebalo da se u kliničkim centrima u Banjoj Luci i Sarajevu organizuje proizvodnja raznih sredstava koja služe za dijagnostiku.    

Tehnička saradnja IAEA realizuje se putem projekata kojima se uspostavaljaju međunarodni standardi iz oblasti zaštite od jonizirajućeg zračenja, nuklearne sigurnosti kroz obuke, treninge, stipendije, naučne posjete, ekspertske misije i donaciju opreme.

Raffo-Caiado će u toku svoje dvodnevne posjete boraviti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu gdje će posjetiti relevantne institucije i ustanove.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2200/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1GiIO6FtVDuBIOE3nEP9AWjng5JO_iZQs?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana