Kultura     | 04.10.2018. 14:31 |

Nove nagrade i međunarodna gostovanja predstava Dječije scene zeničkog BNP-a

FENA Saopćenje

ZENICA, 4. oktobra (FENA) - U okviru turneje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u Republici Makedoniji, pored makedonske premijere predstave "Bure baruta", odigrane su i lutkarske predstave "Prodani smijeh" u Teatru za djecu i mlade Skoplje, kao i na maloj sceni Narodnog teatra Bitolj.

Predstava "Prodani smijeh" reditelja Darka Kovačovskog nastala je u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i od premijerne izvedbe imala je nekoliko značajnih festivalskih učešća i gostovanja u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu.

Bosansko narodno pozorište Zenica trenutno se nalazi na još jednom značajnom međunarodnom festivalu. Naime, u Crnoj Gori traje festival "Limsko srce" Berane 2018, u okviru kojeg su izvedene predstave za djecu i mlade: "Kamenje" i "Put do čarolije" u režiji Miroljuba Mijatovića.

Predstava "Prodani smijeh" u režiji Darka Kovačovskog je na tek završenim 23. susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH u Bugojnu osvojila dvije vrijedne nagrade, i to nagradu za najbolju kreaciju lutaka, koju potpisuju Nađa Vasileva i Darko Kovačovski, te nagradu za najbolju muziku, koju je komponovao Igor Kasapović. Ta predstava Dječije, omladinske i lutkarske scene Zeničkog pozorišta je u četiri mjeseca osvojila tri značajne nagrade i priznanja.

Mladi glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zlatan Školjić u maju je, upravo zahvaljujući kreaciji u toj predstavi, osvojio i nagradu Stručnog žirija za lutkarsku animaciju na 19. međunаrodnom festivаlu profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu "Lut fest". Bila je to prva nagrada za animaciju za lutkarske predstave BNP Zenica nakon 1990. godine, kada je Tarik Filipović osvojio nagradu za animacije u predstavi "Reklamna princeza" u kojoj je igrao kao mladi polaznik Dramskog studija Narodnog pozorišta Zenica.

Predstava "Prodani smijeh" nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa. Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla BNP-a Zenica: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Begagić dao prednost bh. savremenicima, 'Kiselina' otvara se 23. festival bh. drame u Zenici

Održan koncert ansambla violončelista 'Cellissimo' u Zenici

BNP Zenica predvodi dvogodišnji međunarodni projekt 'Feminističko čitanje klasika'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'