Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 15:23 |

SSVOONK BiH prigodnim aktivnostima obilježava Svjetski dan nastavnika

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine (SSVOONK BiH) prigodnim aktivnostima obilježit će 5. oktobar, Svjetski dan nastavnika.

Svjetska organizacija prosvjetnih radnika, čiji je punopravni član i SSVOONK BiH, ovogodišnji Svjetski dan nastavnika obilježava pod motom "Pravo na obrazovanje znači i pravo na kvalificiranog nastavnika".

To je prilika, kako je rečeno danas na konferenciji za medije SSVOONK-a BiH, da se ukaže na značaj rada nastavnika koji je najvažniji za razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.

Predsjednik SSVOONK-a BiH Admir Terzić je ukazao na probleme u obrazovnom sistemu u BiH - segregacija, diskriminacija, politizacija škola, neuvezanost sistema, zastarjeli nastavni programi i planovi, nejednaki uvjeti rada, ali i plaće.

Terzić je kazao da bi svi trebali da razmisle o teškom ekonomskom i socijalnom položaju nastavnika i pronađu način da poboljšaju profesionalni status i uslove u kojima rade radnici u obrazovanju, "jer jedino profesionalno kvalifikovani i motivirani nastavnici koji rade u dobrim uslovima i okruženju mogu pružiti kvalitetno obrazovanje za sve".  

- Želimo pokrenuti javni dijalog u kojem ćemo uključiti sve institucije i pojedince i pokušati odgovoriti na pitanje: kakvo mi to obrazovanje želimo? Imamo kapaciteta i znanja da sami možemo kreirati obrazovni sistem koji će biti temelj zdravog društva u kome će ljudi htjeti ostati i živjeti – naglasio je Terzić.

Predsjednici granskih sindikata obrazovanja TK, HNK, ZDK, SBK danas su na konferenciji za medije uputili čestitke svim nastavnicima i učiteljima, te pozvali nositelje vlasti u BiH, sadašnje i buduće, da odgovore zahtjevima sindikata obrazovanja te "da im savremeno obrazovanje bude prioritet svih prioriteta".

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana nastavnika neće biti održana, već će se prigodne manifestacije održavati po kantonima FBiH.

Inače, međunarodna zajednica se usvojivši Agendu za obrazovanje 2030, obavezala  osigurati da nastavnici i odgajatelji budu osnaženi, adekvatno odabrani, dobro obučeni, profesionalno osposobljeni, motivirani i podržani unutar dobro opremljenih, efikasnih, djelotvornih i uspješno upravljanih sistema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sindikat srednjeg obrazovanja KS poručuje: Dogovor ili radikalne mjere sindikalne borbe

Svečano obilježen Svjetski dan nastavnika - Prosvjetni radnici zaslužuju veću pažnju (VIDEO)

KO SSVOONK-a BiH KS - Zastoj u pregovorima u vezi s potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel