Bosna i Hercegovina     | 04.10.2018. 16:28 |

MRV u BiH osudilo napad na crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Turbetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Međureligijsko vijeće (MRV) u Bosni i Hercegovini dobilo je informaciju od Parohije travničke da je 3. oktobra u redovnom obilasku crkve Svetog Jovana Krstitelja u Turbetu sveštenik zatekao polupana stakla na prozorima tog vjerskog objekta, kao i objekta parohijskog doma.

Slučaj je prijavljen policiji nakon čega su policijski službenici obavili uviđaj, izuzeli dokazni materijal i pokrenuli postupak identifikacije osumnjičenih koja je rezultirala njihovim privođenjem na dalju obradu.

MRV u BiH je zabrinuto čestim napadima na vjerske objekte, posebno jer se u većini slučajeva radi o napadima na, uslovno rečeno, manjinske povratničke zajednice, navodi se u saopćenju MRV-a u BiH.

Vijeće apeluje na tužilaštvo i sudske organe da što prije procesuiraju taj slučaj, a počinioce najoštrije kazne. Također, ohrabruje organe vlasti i predstavnike civilnog društva da osude ovaj i ovakve napade te time izraze solidarnost sa napadnutom zajednicom i stanu u odbranu slobode vjere i ravnopravnosti svih građana BiH, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Cvijanović najoštrije osudila vandalski napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru

Četverodnevni susret Mreže mladih Međurelgijskog vijeća u BiH na Bjelašnici

Turković: Oštro osuđujemo napad na civile u Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta