Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 11:38 |

U Mostaru obilježen Svjetski dan učitelja

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 5. listopada (FENA) - U organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), u petak je u Mostaru dodjelom priznanja prosvjetnim radnicima koji su mirovinu stekli u školskoj 2017./2018. godini, obilježen Svjetski dan učitelja.  

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića, obilježavanje Dana učitelja je prilika da se ukaže na značaj nastavničkog i učiteljskog zvanja i da se ono ujedno, promiče.

Hadžović napominje kako je današnji položaj prosvjetnih djelatnika na jednoj nižoj razini iako je, kako je rekao, županijska vlada prethodne tri godine intenzivno radila na poboljšanju njihovog statusa te kroz Kolektivni ugovor i povećanje plaća pomakla tu razinu u odnosu na prijašnjih deset godina.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Slavko Lauš složio se s mišljenjem resornoga ministra.

- Velike su priče da ne može bez učitelja i da su značajni za društvu, ali kad želimo biti prepoznati za svoj rad, onda se čuje kako smo opterećenje za proračun - naglasio je Lauš.

Izrazio je nadu kako će se na obrazovanje u budućnosti drugačije gledati jer ono podiže i kvalitetu razvoja jedne zemlje.

V.d. direktora Pedagoškoga zavoda u Mostaru prof. dr. Enisa Gološ smatra kako je učiteljsko zvanje jako značajno jer oni, kako kaže, podučavajući mlade ljude utječu na trasiranje njihovoga životnog puta.

Inače, Svjetski dan učitelja obilježava se 5. listopada, u stotinjak zemalja, pa tako i u BiH, kako bi se skrenula pozornost na važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj cjelokupnog društva.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je na Posebnoj međuvladinoj konferenciji u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'