Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića

Saopćenje

Akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić, nosilac liste za državni parlament ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Otvorena kritika svim političkim strankama i kandidatima za najviše pozicije zbog nereagovanja na Dodikove antidržavne  izjave  

Prije dvadesetak dana nakon mog otvorenog pisma Visokom predstavniku Inzcku da suspenduje iz političkog života Milorada Dodika ili da mu bar zabrani učešće na ovim izborima kao kandidata za najvišu poziciju šefa države zbog njegovih nedavnih izjava koje je iznio u emisiji na RTRS “Predsjednik govori” gdje je na upit novinara: da li vaš politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska odgovorio: NARAVNO JA TO I NE KRIJEM (30 min i 28 sec), i u nastavku  intervjua dao drugu skandaloznu izjavu: BOSNA I HERCEGOVINA NIJE MOJA DRŽAVA (34 min i 40 sec) oglasili su se jedino Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić i poslije njega Mirsad Hadžikadić sa istovjetnim zahtjevom a potom i Stranka za BiH koja je uputila zahtjev svim političkim strankama da su Dodikove izjave crvena linija preko koje se ne smije preći.

              Nažalost osim nekoliko indirektnih izjava usmjerenih prema Dodiku i Visokom predstavniku koje sam popratio nisam vidio da je još iko tražio suspenziju Milorada Dodika od strane Visokog predstavnika koji ima tu moć u svojim ovlašćenjima zbog izjava koje su direktna prijetnja opstanku države Bosne i Hercegovine od strane čovjeka koji je kandidat da dođe na čelo te iste države koju ne priznaje i čiji grobar želi biti.

              Samo zbog tako mlake reakcije naših političkih stranaka i političkih kandidata Inzcko je mogao da se ogluši o sasvim opravdanom zahtjevu za Dodikovom suspenzijom. Nije normalno ni za jednu zemlju svijeta da je kandidat za njenog šefa čovjek koji izjavljuje da to nije njegova država i da mu je cilj podjela te države. Pa u SAD  bi strpali u ludnicu kandidata za predsjednika te države koji bi takve izjave davao a kod nas je moguće da se nađe na poziciji šefa države.

             Još je gora šutnja naših političkih stranaka i političkih kandidata na ovim izborima koji su se unatoč prozivci Stranke za BiH ponašali kao da ih se to ne tiče.

             Dodik vidjevši da ga niko ne zaustavlja nastavlja sa retorikom koja ne samo da je novi razlog njegove suspenzije sa izbora već i krivičnog djela gdje govori da će penzionerima dati 100, 50 iki 30 KM ali da glasaju za njegovu stranku ili će pare morati vratiti. Da bi potom u Gacku izjavio da će svi koji budu glasali za SDS i Govedaricu ostati bez posla. 

             Ja sam skeptičan prema svim političkim strankama i kandidatima za poziciju člana Predsjedništva BiH kao i kandidatima za ulazak u zakonodavni nivo vlasti na svim nivoima  koji nisu reagovali na Dodikove brutalne protivdržavne izjave da sutra mogu odgovoriti procesu urušavanja i podjele Bosne i Hercegovine koju će Dodik nastaviti ako postane član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

             Kako će  ti ćutolozi sutra reagovati kad se eventualno pokrene referendum za otcjepljenje manjeg entiteta nakon što prije toga Dodik napravi desetak poteza kojima će još više oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i kad nas stavi pred dilemu prihvatanja podjele Bosne i Hercegovine ili njen odbrane.

            Kad dođe do te situacije onda će ovi naši ćutolozi reći da se zakasnilo za reagovanje, da je Dodika trebalo prije zaustaviti a na naše vapaje da se orkestrirano priključe zahtjevom da Inzcko suspenduje Dodika  i da Visokog predstavnika stavimo pred zid i natjeramo da reaguje oglušivali su se. 

           Tada će osiromašeni građani opet  doći u poziciju da svojim životima brane državu Bosnu i Hercegovinu zbog propuštanja političara da u korijenu uguše i traže sankciju za svaku izjavu kojom se urušava državnost Bosne i Hercegovine.

           Zato građani trebaju dobro izvagati kome dati glas bez obzira na simpatije koje imaju prema određenim političkim opcijama. Bosna ima foteljaša i političkih opcija  bezbroj a državotvoraca i državotvornih stranaka  jako malo. 

         S obzirom da su ćutolozi propustili da se Dodik sankcioniše ostaje nada da Dodik neće proći a srpskom narodu u Bosni i Hercegovini bih se obratio sa zamolbom  da daju poštenu šansu Bosni i Hercegovini i da budu svjesni da glas za Dodika je glas za nove krize u Bosni i Hercegovini koje ne isključuju ni najgori scenario koji se Bosni može desiti i koji smo već proživjeli 1992-1995, a tada Dodikove ideje o nezavisnosti RS neće braniti Dodikov već njihovi sinovi i uz potpuno odsustvo naklonosti međunarodne zajednice. Dok Dodik živi životom bogatih knezova njegov narod je sve osiromašeniji.  Za bosanske Srbe je životno jedino ispravna opcija okretanja državi Bosni i Hercegovini kao svojoj zemlji jer Bosna i Hercegovina ima dovoljno prostora za sreću i suživot svih njenih građana i naroda. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.