Kultura     | 05.10.2018. 12:52 |

Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta UNSA obilježio 55 godina djelovanja

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Odsjek za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu akademijom i naučnim skupovima danas i sutra obilježava 55 godina djelovanja.

Prorektorica Univerziteta u Sarajevu Majda Čohodar-Husić, uime rektora Rifata Škrijelja, čestitala je profesorima i studentima "ovaj iznimno značajan dan".

- Prošlo je više od pola stoljeća od osnivanja Odsjeka za pedagogiju. Danas obilježavamo ne samo još jednu godinu djelovanja i rada ovog značajnog odsjeka, danas je važan datum u razvoju pedagodije u BiH. Pedest i pet godina znanja, rada, iskustva i entizijazma naučno-nastavnog kadra utkano je u rast i razvoj ovog odsjeka. Mnogima je omogućio da upravo studirajući na Odsjeku za pedagogiju fizički, duhovno i intelektualno sazru i postanu uspješni pedagozi, pisci, naučnici, promotori teorije i prakse - kazala je Čohodar-Husić. 

Ona je naglasila da je današnji studij ovog odsjeka "osavremen u skladu s novim trendovima struke i nauke, temeljen na pricipima Bolonjske deklaracije, koji je zadržao vlastitu prepoznatljivost oslonjen na tradicionalne vrijednosti".

U sklopu obilježavanja godišnjice bit će održana Međunarodna naučno-stručna konferencija pod nazivom "Ka novim iskoracima u odgoju i obrazovanju" sa tematskim sesijama uz učešće naučnika i stručnjaka iz prakse, kao i okrugli stolovi za pedagoge praktičare - "Mobilnost i iskustva studenata sa invaliditetom u okviru Erasmus+ Projekta Trans2Work".

Programom su predviđene i brojne radionice, izložbe, predstavljanje knjiga i druge aktivnosti. 

U programu će učestvovati gosti iz Italije, Poljske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine koji će naučnim i stručnim izlaganjima i raspravama doprinijeti smjelijim iskoracima u odgojno-obrazovnoj stvarnosti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Dodijeljene Dekanove nagrade najboljim studentima Filozofskog fakulteta SUM-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'