Bosna i Hercegovina     | 05.10.2018. 15:26 |

Potrebno više žena na mjestima odlučivanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine pokrenula je kampanju uoči ovogodišnjih Općih izbora u BiH "Mi predstavljamo kandidatkinje - vi birate", a jedan od promotora kampanje novinar Almir Terzić ocijenio je da će povećanje izbornog praga s pet na 20 posto pomoći zastupljenosti žena u vlasti.

Mišljenja je da jedan od problema zbog kojih nema dovoljno žena u institucijama vlasti predstavlja i činjenica da iako je zakonom propisano da se na kandidatskim listama nalazi najmanje 40 posto manje zastupljenog spola, žene ne glasaju za žene.

Nužnim je nazvao da se u statutima stranaka precizira kvota o obaveznoj zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja unutar stranki čime bi se ojačala uloga žena jer bi na taj način one mogle biti nositeljice listi, a time i lakše biti birane u parlamente i skupštine.

Jedna od promotorki kampanje je i novinarka Vera Soldo koja smatra da razlozi nisu samo političke, već i društvene prirode ističući da je u BiH još uvijek ukorijenjeno duboko patrijarhalno društvo i vladaju vrlo konzervativni odnosi koje je teško mijenjati.

- Žene prepoznaju probleme 'običnog, malog čovjeka', imaju suosjećanja i pozornosti prema potrebama djece i mladih, starijih osoba i s pragmatizmom pristupaju rješenju problema. Uvjerena sam da će nadolazeća vremena ići na ruku ženama i to zahvaljujući novim generacijama - zaključila je Soldo.

Kako smatra novinarka i promoterka kampanje Ana Kotur-Erkić radi napretka društva, svaka žena trebala bi iskoristiti svoje pravo sudjelovanja u politici, bilo kao glasačica ili kao kandidatkinja posebno imajući u vidu da to nije bilo uvijek dozvoljeno ženama.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u okviru ove kampanje razgovarala je s kandidatkinjama političkih partija kada su snimljeni intervjui o njihovim ciljevima i programima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Žene čine više od polovice ministara u novoj vladi španskog premijera Pedra Sáncheza

Islandska premijerka pridružila se ženama u štrajku zbog nejednakih plata i rodno zasnovanog nasilja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta