Regija     | 05.10.2018. 15:43 |

Cerar protiv isključenja Mađara iz financiranja pruge za luku Koper

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 5. listopada (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izrazio je u petak veliku rezerviranost glede mogućeg isključenja Mađarske kao partnera pri gradnji nove željezničke pruge Divača-Koper, strateškog projekta pokrenutog u vrijeme njegova premijerskog mandata.

Reagirajući na izjavu ministrice za infrastrukturu Alenke Bratušek koja je rekla da će u novoj vladi koju vodi Marjan Šarec predložiti da se Cerarov plan o financiranju 27 kilometara duge pruge Koper-Divača promijeni i da ga Slovenija gradi vlastitim sredstvima i bez predviđenog učešća Mađarske s 200 milijuna eura, Cerar je kazao da bi svaku promjenu već potvrđenog plana o gradnji te pruge trebalo dobro argumentirati i obrazložiti, prenosi Hina.

-Potrebno se je odlučiti želimo li taj projekt  s Mađarima izvesti u svjetlu šire strateške suradnje s tom državom i uštedjeti 200 milijuna eura koje možemo iskoristiti za druge planove - kazao je Cerar u razgovoru s novinarima u parlamentu.

Treba imati na umu da je Mađarska birala suradnju u povezivanju sa slovenskom lukom Koper, a ne s hrvatskom lukom Rijeka koja je konkurent Kopru, istkanuo je Cerar. 

Cerarova vlada predviđala je da bi Mađarska, o čemu se s predstavnicima Orbanove vlade već razgovaralo,  u 27 kilometara pruge uložila 200 milijuna eura i time dobila pravo na upravljanje dijelom pruge i koncesijske prednosti u luci Koper.

No, više je stranaka u novoj vladajućoj koaliciji Marjana Šarca u zadnje vrijeme izrazilo mišljenje da je ulog Mađarske nepotreban te bi Slovenija više profitirala ako prugu izgradi sama, iz proračunskih  i europskih sredstava i komercijalnih kredita. Tako bi pri gradnji bolje mogla biti iskorištena i domaća građevinska i druga poduzeća umjesto da se dio prepusti mađarskoj operativi.

Zadnjih je dana nova ministrica za infrastrukturu i bivša premijerka Alenka Bratušek ocijenila da zahtjevnu prugu za koju su joj odobrena i europska sredstva Slovenija može sagraditi sama i da nije za ulazak stranih partnera u taj strateški projekt niti za davanje posebnih lučkih koncesija strancima.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Orban u četvrtak u službenoj posjeti BiH

SAD upozorava Mađarsku na opasnost od bliskih veza s Rusijom

Mađarska protestuje kod američkog ambasadora zbog Bidenove izjave o Orbanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu