Stranačke aktivnosti     | 05.10.2018. 22:28 |

Saopćenje za javnost Narod i pravda

FENA Saopćenje

Nakon Mostara, Zenice, Goražda i Sarajeva, završni skup Naroda i pravde održan je večeras u Bihaću u Domu kulture. Tako je pokret koji se ozvaničio tek prije nekoliko mjeseci pokazao da Narod i pravda nikako nije lokalna priča već jedan široki pokret koji je već u prvom koraku pokazao hrabrost, snagu i odlučnost koja je prepoznata u cijeloj BiH.

Narod i pravda je pokret koji je nastao iz inata, nastao uprkos prijetnjama i „savjetima“ da se tim putem ne krene, da se ne krene putem na kojem je narod ispred i iznad stranke i pojedinca, poručeno je večeras na završnom skupu u Bihaću.

U gradu na Uni večeras su prvo predstavljeni kandidati i nosioci lista iz Unsko-sanskog kantona za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine (nosilac liste Adnan Ćehajić), Parlament FBiH (nosilac liste Derviš Badnjević) i  Skupštinu Unsko-sanskog kantona (nosilac liste Muhamed Piralić).

Prof. dr. Adnan Ćehajić, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu, kazao je kako je njegov ulazak u politiku iskrena želja, a na određeni način i obaveza jednog univerzitetskog profesora, da se zaustave negativni trendovi, da se odgovori na vapaj naroda koji odgovore na svoje probleme traži na ulici.

„Snaga države mora biti vraćena u institucije države, država ne smije biti ispred vrata stranaka, budućnost države mora biti u jakim institucijama, a ne u rukama pojedinca. Programska opredjeljenja Naroda i pravde smo jasno i javno ponudili, ona su precizna, sa rokovima i zaduženjima. Mi, zajedno sa vama, ne ispred ili za vas, već zajedno sa vama dolazimo otvorenog srca, časnih namjera i s punom hrabrošću“, kazao je prof. dr. Ćehajić pozvavši Krajišnike da 07. oktobra izađu na izbore i daju podršku kandidatima Naroda i pravde na svim nivoima.

Merima Crnkić, sestra legendarnog krajiškog komandanta 511. brigade Armije BiH rahmetli Mirsada Crnkića, kazala je kako do sada nije bila politički aktivna, te je pozvala žene da budu glasnije, da jasno iznose svoje probleme i nude rješenja, što je omogućeno upravo kroz pokret Naroda i pravde koji u svom članstvu i na kandidatskim listama ima 40 posto žena.

Redin Zjakić, doktor specijalista iz Kantonalne bolnice Bihać i kandidat za Skupštinu USK, kazao je kako ga je činjenica da nije zaboravio Hipokratovo zakletvu opredjelila da se prvi put politički angažira.

„U Narodu i pravdi sam prepoznao tu hrabrost. Ja s ponosom nosim bijeli mantil, jedini sam u Unsko-sanskom kantonu i četvrti u FBiH u svom području specijalizacije. Kod mene nikad nije i nikad neće trebati 'štela' za pregled, živim od svoje plate, i sve ljude ove zemlje liječim ravnopravno, bez obzira na njihovo porijeklo, društveni status ili neko opredjeljenje. Međutim, postoje i oni drugi doktori koji su svoje bijele mantile iskoristili za svoje lične interese, koji su preko svojih privatnih klinika od pacijenata izvlačili novac. To im je dopustila vlast jer su to njihovi poslušnici. Zbog takvih, zbog nepravde, iz naše domovine odlaze mladi i kvalitetni stručnjaci. Mi želimo i možemo napraviti reformu zdravstvenog sistema i omogućiti jedinstveno liječenje u cijeloj FBiH, ukinuti liste čekanja, donijeti jedinstvenu esencijalnu listu lijekova“, kazao je Zjakić.

Zlatni ljiljan i privrednik Halil Bajramović kazao je kako nikada nije planirao da uđe u politiku, ali je danas nedostatak pravde nagnao mnoge da uđu u politiku.

„Odajmo počast večeras Dženanu Memiću i jasno recimo da smo i mi večeras s njima. Mi u Krajini imamo svojih Dženana o kojima se šuti, o kojima niko ne govori. Ne može se desiti da peti radnik u istoj firmi padne s krova i pogine ili se trajno ozlijedi a da niko nije kriv“, kazao je Bajramović dodavši da je ovdje došao da podrži ovakav pokret jer je to jedan od načina da se suprotstavi rušilačkoj vlasti.

Prisutnima se obratio i predsjednik Naroda i pravde ElmedinKonaković koji je na početku svog obraćanja rekao kako Narod i pravda nikako nije samo sarajevska priča.

„Ovo je priča i pokret odvažnih i sposobnih, svih onih koji su se odvažili da urade nešto što malo ko smije, da nepravednim vladarima istinu kažu u lice. Ovo nije sarajevska priča, ovo je narodna priča. Ovo je pokret poštenih i sposobnih koji ima misiju da otvori prostor časnim i poštenim ljudima. Mi smo danas na kraju kampanje, završavamo kampanju ovdje u Bihaću i biti večeras među Bišćanima posebna mi je čast. Ponosan sam na ovu zemlju, ponosan sam na narod koji se budu, a zna se da su Krajišnici bili uvijek na čelu najhrabijih“, kazao je Konaković dodavši kako je sramotna putna nepovezanost Krajine sa Sarajevom obećavši da je povezivanje Krajine sa Sarajevom, kao i Tuzle sa Sarajevom, prioritet.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana